Belföld

Megrendülhet-e a Fidesz a Gripen-ügy miatt?

Sikereinek titka az, hogy jelentős „jutalékokat” fizet ki a döntéshozóknak – erről árulkodik Alfons Mensdorff-Poully osztrák gróf egyik megtalált levele. A fegyverkereskedő közvetítette a magyar Gripeneket is, írja Lázár György Cinkos amnézia című ÉS-cikke.

A grófot egyébként előállították, kihallgatták Skóciában. A vesztegetési ügynek eddig már tizenegy gyanúsítottja van, de magyar még nincs közöttük. Úgy tűnik, hogy a gróf mindenütt a jól bevált recepttel, kenőpénzekkel érte el sikereit.

1995-ben felesége, Maria Rauch-Kallat, egykori osztrák környezetvédelmi miniszter segítségével 36 harci helikoptert próbált eladni Ausztriának. A gróf négymillió angol font (1,2 milliárd forint) jutalékot ígért az osztrák vezető pártoknak a megfelelő döntés elősegítése érdekében. A Szocialista Párt és a Néppárt – politikai ellenfelek egyébként – csendben megegyeztek a csúszópénz elosztásának ügyében, de alkudozásaik magnófelvétele nyilvánosságra került – olvasható az írásban.

Ez volt a kilencvenes években, de a 2001-es magyar Gripen-ügy is a nyomozás fókuszában áll. „Eredetileg Budapest is F 16-osokat kívánt venni, de a kabinet ülésén Orbán Viktor félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdasági és Varga Mihály pénzügyminisztert, rövid megbeszélést folytatott velük, és ezután jelentették be, hogy a Gripen vadászgépeket választja a kormány kétszázmilliárd forint értékben – írja Lázár. – Jegyzőkönyv nem készült, az ülés feljegyzései államtitoknak számítanak.”

Miközben az angol, az osztrák, a svájci, a cseh és a svéd rendőrség ma már minden Mensdoff-Poully-ügyletben vesztegetést gyanít, Magyarországon nincs vizsgálat, az ügyészség is lezárta az ügyet.

Érdekes módon idehaza nem is akarnak tudni a grófról. „Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminisztere sem ismeri a grófot, viszont kijelentette, hogy „lobbizási tevékenység” nem volt Gripen-ügyben. Ellentmond ennek Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság akkori elnöke, ő azt nyilatkozta, lehet, hogy sokan tagadják, de mindenki találkozott a gróffal.” Egyébként a grófnak ma is jelentős ingatlanai vannak Magyarországon.

Végül Lázár rámutat: a Gripen-ügy tisztázása elsősorban a Fidesz érdeke. A gróf előállításából úgy látszik, hogy az ügyészi anyag összeállt, és az angolok készek egy bírósági tárgyalásra, amelyen olyan bizonyítékok is napvilágra kerülhetnek, amelyek megrendíthetik a Fidesz esélyeit a 2010-es magyar választások előtt.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik