Belföld

A főváros húszszázalékos áramdrágulással számol

A fővárosi önkormányzat és 246 intézménye jövő évi villamosenergia-költségének tervezése során legalább 20 százalékos áremelést vegyünk figyelembe; ezt rögzíti az az előterjesztés, amelyet Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes nyújtott be a város vezetőinek hétfői kabinetértekezletére.

Fővárosi politikusok tájékoztatása szerint a főpolgármester-helyettes jelzi, hogy az MVM Trade Zrt. október végi aukcióján a felkínált teljes árammennyiség elkelt. Az aukción az átlagár 12 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, és összességében 24 százalékkal, több mint húsz forintra drágult kilowattóránként az áram ára.

A főpolgármester-helyettes előterjesztésében rámutatott, hogy ezekből a számításokból ma még nem tudható pontosan, milyen mértékű áremelést jelent mindez a fogyasztott villamos energiára. A jövő évi költségek tervezésénél azonban a villanyáramra fordítható összeget az inflációs mértéket jóval meghaladóan kell emelni. Tavaly egyébként 2,5 milliárd forintot költött az önkormányzat intézményeinek áramköltségére, ez idén átlagosan húsz százalékkal nőtt.

Ajánlott videó