Belföld

Fidesz: Gyurcsány nem egyeztetett

Törvényt sértett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy nem egyeztetett a parlamenti bizottságokkal a pénteki EU-csúcs előtt a magyar álláspontról - mondta Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

“Miközben stratégiai jelentőségű, Európa, a világ és Magyarország válságával kapcsolatos kérdésekről van szó a mai informális ülésen, erről semmiféle tájékoztató előzetesen nem hangzott el” – hangsúlyozta Balla Mihály.Annak ellenére, hogy a kormány és a miniszterelnök az összefogást hangoztatja, arra sem méltatja az Országgyűlést és az ellenzéket, hogy tájékoztassa őket a magyar álláspontról – tette hozzá.

Egy 2004-es törvény szerint a miniszterelnöknek az uniós csúcstalálkozók előtt tájékoztatnia kell a parlament úgynevezett nagybizottságát, az európai ügyek, a külügyi és az alkotmányügyi bizottságot és az érdeklődő országgyűlési képviselőket – mutatott rá Balla Mihály.

Azon kérdésre, hogy a Fidesz milyen javaslatot tett volna a miniszterelnöknek a magyar álláspont kialakításával kapcsolatban, a fideszes politikus azt mondta: a kormánynak figyelembe kellett volna vennie a Fidesz elmúlt hetekben tett javaslatait.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáról tárgyalnak pénteken Brüsszelben. A kötetlen találkozón kialakuló pozíciót képviselik majd a washingtoni csúcstalálkozón részt vevő uniós tagállamok, azaz Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik