Belföld

Sikersztori a Gripen-szerződés?

A Gripen vadászgépek megvásárlásához kötődő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a svéd kormányfővel.

“Ezek a megállapodások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a svéd partnerek teljesítették ígéretüket és teljesítették szerződéses kötelezettségeiket” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon nagyon jelentős svéd beruházók jelentek meg, több ezer munkahelyet és több tízmilliárd forintot fektettek be – húzta alá a miniszterelnök.

Nyilvánosságra hozták

A magyar kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. Erre azt követően került sor, hogy a Gripen hozzájárult az üzleti adatok nyilvánosságra hozásához is – emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. Az erről szóló megállapodást 2001. decemberében írták alá.

Az ellentételezési szerződéseket azután hozták nyilvánosságra, hogy múlt héten a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet bejelentette: kampányt indít a dokumentumok megismeréséért.

Per

A TASZ tavaly pert is indított az origo.hu internetes portállal közösen a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje ellen, mivel az megtagadta a Gripen-beruházásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását.

Az internetes újságíró arra volt kíváncsi, hogy mi lett a sorsa a több mint 190 milliárd forintnyi befektetésnek és exportsegítő támogatásnak. A bíróság végül jogerős ítéletében az újságírónak adott igazat, és arra kötelezte az alperes minisztériumot, hogy közölje, mi lett az ellentételezési összeg sorsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik