Belföld

Gyurcsány szerint jók a csehek

Csehország képes ellátni uniós elnökségi feladatait - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt svéd partnerével, Fredrik Reinfeldttel.

Csehország, ahogy minden más tagállam, teljes mértékben képes ellátni feladatát – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Magyarország minden lehetséges segítséget megad Csehországnak annak érdekében, hogy sikeres legyen az EU-elnöksége – tette hozzá.

Magyarország segít (Fotó: MTI)

Magyarország segít (Fotó: MTI)

A Budapest után Prágába utazó svéd miniszterelnök nem kívánta értékelni, hogy Csehország felkészült-e az elnökségre. Fredrik Reinfeldt azt mondta: biztos benne, hogy nagyon sok fontos dolgot sikerül majd megoldani a cseh elnökség alatt.

Az elmúlt hetekben a pénzügyi válság és a cseh belpolitikai helyzet miatt több európai politikus kétségbe vonta Csehország alkalmasságát arra, hogy január elsején átvegye az Európai Unió soros elnökségét.
A forgatókönyvek között szerepelt egyebek mellett, hogy Franciaország vagy Svédország venné át az elnökségi teendőket a csehektől.

Legutóbb több német politikus fogalmazta meg aggályait a cseh elnökséggel kapcsolatban. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának német elnöke, Jo Leinen például hétfőn arról beszélt, hogy az EU-nak voltak már gyenge elnökei, de a jelenlegi, rendkívül válságos időkben egy cselekvőképtelen elnökség elviselhetetlen terhet jelentene.

Az európai kételyekre reagálva a Mirek Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, valamint Jirí Paroubek a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke közös nyilatkozatot is kiadott. A két vezető politikus szerint mérséklődhet a konfrontáció a cseh kormánykoalíció és ellenzéke között Csehország európai uniós elnöksége idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik