Belföld

Foglalkoztatási katasztrófától tart a Fidesz

A pénzügyi válság miatt foglalkoztatási katasztrófahelyzet kialakulása fenyegeti a munkanélküliséggel leginkább sújtott térségeket, ha nem kapnak külön forrást nehézségeik kezelésére - mondta Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének sajtótájékoztatóján.

A politikus a szabolcsi munkaerő-piaci helyzetet ismertetve azt mondta, a térségben az elmúlt hat évben nemhogy csökkent volna, hanem tartósan havi ötvenezer fölé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, és a pénzügyi válság okozta recesszió miatt szerinte várhatóan még tovább, akár az „elviselhetetlenségig nőhet” a munkanélküliek tábora.

A hivatalos adatok alapján 22 százalékos az álláskeresők aránya a Nyírségben, ami azt jelenti, hogy minden 4-5. munkavállaló elhelyezkedési gondokkal küzd, és közöttük most 6600 pályakezdő fiatal is első munkahelyére vár.

Czomba Sándor adatokat is közölt, melyek szerint „az önkormányzatoktól 3,6, a körjegyzőségektől 1,7, a többcélú kistérségi társulásoktól pedig szintén 3,6 milliárd forint elvonását tartalmazza a büdzsé jelenlegi tervezete”.

Megemlítette, hogy a rendőrségtől 11,5 milliárd forintot vonnának el, és ez Szabolcsot külön is érzékenyen érintené, mivel a határőrség integrációja után jelenleg több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat a rendvédelmi szervezet a megyében.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy vélekedett, hogy a költségvetés átcsoportosításával kell megtalálni azt a külön forrást, ami – szerinte – elengedhetetlen a foglalkoztatási nehézségekkel küzdő megyékben a „katasztrófahelyzet kialakulásának megelőzéséhez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik