Belföld

Fellázadtak a képviselők a nagykanizsai polgármester ellen

Közös sajtótájékoztatón szólították fel csütörtökön a Fidesz, az MSZP, az MSZDP és az SZDSZ nagykanizsai közgyűlési frakcióinak vezetői és képviselői Marton István polgármestert, hogy megosztó politikája miatt távozzon posztjáról.

A 2006-ban a Fidesz támogatásával megválasztott polgármester ellen együtt állt ki a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője és az MSZDP, valamint az SZDSZ egy-egy képviselője.

Közös tájékoztatójukat nem tarthatták meg a városháza épületében, sem egy közeli önkormányzati épületben, mert a képviselők információja szerint váratlanul mindkét kiszemelt helyiség foglalt lett.

A sajtótájékoztatót végül a Honvéd Kaszinóban tartották meg, ahol Bene Csaba (Fidesz) közölte, a polgármester megosztó politikája miatt arra kényszerültek, hogy párthovatartozástól függetlenül közösen lépjenek fel a város érdekében.

Vállalhatatlan a személye

Bogár Ferenc (MSZDP) szerint egyik politikai erő által sem vállalható tovább a polgármester személye, ezért távoznia kell a közéletből.

Röst János (SZDSZ) úgy látja: két év kellett ahhoz, hogy valamennyi párt belássa, a polgármester egymásnak ugrasztja a képviselőket, ezért ez ellen fellépve együtt kell működniük. Hozzátette, hogy egy harmadik fegyelmi vizsgálatot is kezdeményeztek, mert a város első embere nem adta vissza a fideszes alpolgármester két hónappal ezelőtt elvont jogait.

Elfogytak Marton mögül

Tóth Nándor (MSZP) közölte: mostani közös kiállásuk nem jelent nagykoalíciót, de a 25 tagú képviselő-testületben már csak néhányan maradtak, akik egyes esetekben nyíltan vagy csak a háttérből támogatják a polgármestert.

A nagykanizsai városvezetőt közösen távozásra felszólító pártok képviselői arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e a testület önfeloszlatására, valamennyien nemmel válaszoltak. Szerintük ugyanis ez azt eredményezné, hogy a jelenlegi polgármester hónapokig egyedül irányíthatná a várost, ami elfogadhatatlan lenne számukra.

Nem távozik

A délutáni sajtótájékoztatót megelőzően Marton István sajtóbeszélgetést tartott, amelyen arra a kérdésre, hogy a személye elleni közös kiállásra miként reagálna, „nevetségesnek” nevezte magát a távozásának a felvetését is. Mint hozzáfűzte: nem távozik a posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik