Belföld

Elmaradtak a fizetések két békési faluban

Nem kapták meg a bérüket határidőig, november 5-éig a kisdombegyházi közalkalmazottak, köztisztviselők, és segélyezettek is hiába várták pénzüket - írja a Békés Megyei Hírlap

A település kasszája üres, csakúgy mint a szomszédos Magyardombegyházé. Ott kifizették a dolgozókat, ám az önkormányzat nem utalta át a gesztortelepülésnek, Kisdombegyháznak a körjegyzőséggel és az egészségügyi társulással kapcsolatos forrásokat. Kisdombegyház ebből rendezte volna a banknál a munkabérhitelét, tartozásuknak ugyanis csak egy részét fizették vissza, ezért a bank zárolta a számlájukat.

A két, ezer lélekszám alatti település még 2006-ban hozta létre a körjegyzőséget és az egészségügyi társulást. Magyardombegyház időközben több millió forintos tartozást halmozott fel, ugyanis nem fizette meg teljesen a közös költségeket.

Tonka Istváné, Kisdombegyház polgármestere elmondta, az önkormányzat inkasszót jelentett be a szomszédos település számlájára.

Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere arról tájékoztatta az újságot, hogy az idén már nem adott nekik hitelt a bank. Tavaly négymillió forint folyószámlahitelük volt, ám arra inkasszót tett a bank, így hiába kaptak “tűzoltásra” a kormánytól segítséget, a bank rátette a kezét a pénzre. Az Önkormányzati Minisztériumtól azt a választ kapták, hogy ami pénz volt korábban a számlájukon, azt csak bérre, segélyre fordíthatják. Dús Ildikó nem érti, hogy Kisdombegyház miért várt volna el törvényszegést.

Magyardombegyház bejelentette, év végén felbontja a körjegyzőséget – olvasható a Békés Megyei Hírlapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik