Belföld

Pert vesztett a rendőrség egy 2006 őszi ügyben

Összesen egymillió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) jogutódját egy 2006 őszén jogtalanul őrizetbe vett férfi keresete alapján – értesült a Magyar Hírlap.

A jogerős ítélet szerint a két rendőri szervezetnek fele-fele arányban kell fizetnie M. Balázsnak – tájékoztatta a lapot Balsay Szabolcs, a felperes jogi képviselője.

A rendzavarás szabálysértése miatt bíróság elé állított és másodfokon felmentett férfit 2006. október 23-án a Rebisz állományába tartozó egyenruhások az utcán leteperték, majd a BRFK rendőrei előállították, és három napra szabálysértési őrizetbe helyezték.

A szabálysértési perben jogerősen megállapított ártatlansága nyomán, az alaptalanul elrendelt fogva tartás miatt M. Balázs nem vagyoni kártérítést kért a rendőri szervektől, amelynek a Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott. A BRFK azzal fellebbezett az ítélet ellen, hogy rendőrei a Rebisztől kapott tájékoztatás alapján jártak el, így nem a szervezetet terheli a kártérítési kötelezettség, ezt a védekezést azonban a táblabíróság elutasította, és mindkét szervet fizetésére kötelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik