Belföld

Ötpártit akar az SZDSZ a közigazgatási hivatalokról

Ötpárti, az önkormányzati érdekszövetségek bevonásával megvalósuló egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a közigazgatási hivatalokról.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn semmisítette meg a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet, azzal az indokkal, hogy egy kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt nem lehet kormányrendelettel pótolni, így a kormány nem vonhatja el az Országgyűlés hatáskörét. A kormányrendelet azt rögzítette, hogy a közigazgatási hivatalok a korábbi fővárosi, illetve megyei helyett regionális keretek között működhetnek.

Az SZDSZ szerint borítékolható volt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet, mert – mint arra a testület indoklása is rámutat – kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt nem lehet kormányrendelettel szabályozni.

A kormánynak nem kellett volna megvárnia az Ab elmarasztaló döntését, hiszen az SZDSZ már a nyáron felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a kérdésben a parlament nem megkerülhető – írta Gulyás József, aki emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság arra szólította fel az Országgyűlést, december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének. A testület ezzel szerinte arra is rávilágított, hogy az önkormányzati-közigazgatási reform nem halogatható tovább, azt a törvényhozásnak minél előbb napirendre kell tűznie.

Jauernik István, Önkormányzati Minisztérium államtitkára hétfőn, az Ab döntése után az MTI-nek azt mondta, a kormány rövidesen kezdeményezni fogja a kétharmados önkormányzati törvény módosítását, ennek érdekében tárgyalni kívánnak a parlamenti pártokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik