Belföld

Az ideológiáról vitáznak az MSZP-ben

Újraírják, de legalábbis kiegészítik az MSZP pártideológiai alapprogramját - írja a Népszabadság.

Keddre összehívta az MSZP alapérték bizottságát Hiller István, a párt alelnöke, hogy módosítsák, de legalábbis kiegészítsék a nemrég bemutatott ideológiai alapprogramot. Erre nem elsősorban a szöveget ért kritikák miatt van szükség, hanem azért, mert a dolgozat nem reagálhatott a pénzügyi válságra – olvasható a lapban.

A belső viták már megkezdődtek a programról; a Népszabadság információi szerint alapvetően támogatóan, de erős kritikával fogadták a vitaanyagot.

A lap értesülései szerint a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés az állam szerepvállalásának markánsabb hangsúlyozását szeretné látni, a Gyurcsány Ferenc támogatóinak számító Progresszív Platform pedig már kész, tízoldalas elemező dolgozatot csatolt Hillernek. Ebben támogatják a szöveget, de nagyobb szerepet szánnának a pénzügyi válság hosszú távú elemzésének és értelmezésének.

A Fenntartható Fejlődés Munkacsoport a hét végén tartja kihelyezett ülését. E munkacsoport egy “Balra Magyar!” munkacímű anyagot kíván megvitatni, és alternatívaként az alapérték bizottságnak megküldeni. Ebben leszögezik, hogy a szabadpiaci kapitalizmus csődje magával rántja a liberális szociáldemokráciát. A munkacsoport szerint a baloldalnak le kell térnie arról az útról, amelyen “állandó elsőbbséget adott a tőkének és a piacnak” – áll a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik