Belföld

A Fidesz a halál költségvetéséről beszél

A Fidesz „halálosnak" tartja a jövő évi egészségügyi költségvetést, mert szerinte emberéleteket követel majd az ágazatot érintő brutális megszorítás.

„Ez a költségvetés emberáldozatokat, emberéleteket fog követelni, ezért is mondjuk, hogy nem a jövő, nem az élet költségvetése, hanem ez a halálé” – fogalmazott Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A fideszes képviselő szerint rendkívül súlyos, katasztrofális, már-már brutális megszorítás érinti az egészségügyet 2009-ben, hiszen a jövő évi költségvetés mintegy 100-130 milliárd forintot von ki az ágazatból.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, az orvosok, az ápolók munkahelyét azon az áron kell megvédeni, hogy jövőre nem nő a fizetésük és nem kapnak 13. havi juttatást.

Kiemelte: a teljes egészségbiztosítási alap jövő évi természetbeni ellátásainak kiadása ilyen körülmények között is 2,5 százalékkal növekszik az ideihez képest. Kitért arra is, hogy a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozására tervezett összeg mintegy egy százalékkal meghaladja az idei forrásokat. A szocialista szakpolitikus azt mondta, a gyógyító kasszában ilyen körülmények között több mint 730 milliárd forint van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik