Belföld

Állandó rendőri jelenlét Nagycsécsen

Csendesen telt az éjszaka a Borsod megyei Nagycsécsen, ahol hétfőre virradóra Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadás során két ember életét vesztette. Állandó a rendőri jelenlét a településen.

Hétfő este egyébként mintegy százötvenenen virrasztottak a helyszínen, annál a Dózsa György utcai háznál, amelyben egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő vesztette életét. A gyertyagyújtók nagy része – mint elmondták – a Roma Polgárjogi Mozgalom tagja, az ország szinte valamennyi részéből érkeztek, hogy kifejezzék együttérzésüket. Közülük többen etnikai támadásnak gondolják a történteket, mások óvatosabban fogalmaztak, azt mondták: bíznak a rendőrség szaktudásában, és csak a vizsgálat megállapításainak ismeretében nyilvánítanak véleményt.

Bordás Géza, a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki szintén gyertyát gyújtott a ház előtt, az MTI-nek azt mondta: szerinte a bűncselekmény célzott támadás, egyértelműen szélsőjobboldali tett volt. A helyi romák szerint is rasszista indíttatású lehetett a bűncselekmény, mert a családnak uzsora jellegű tartozása nem volt.

A rendőrség a begyűjtött bizonyítékokat elemzi és értékeli, az eljárás jelenlegi szakaszában semmilyen okot nem lehet kizárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik