Belföld

Még titkosak az IMF-hitel részletei

Titoktartási nyilatkozatot írattak alá a költségvetési bizottság tagjaival, akik hétfőn zárt ülésen tájékozódtak a pénzügyminisztertől a 25,1 milliárd dollár összegű pénzügyi mentőcsomag részleteiről. A Fidesz szerint megdöbbentő dolgok történtek az ülésteremben, az MSZP-s Kovács Tibor jogszabályokra hivatkozott.

„Megdöbbentő dolgok” történtek a ülésteremben, és megdöbbentő volt az is, hogy a kormány tovább titkolózott az Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitelről – mondta Szijjártó Péter a testület csaknem kétórás ülése után. A fideszes politikus szerint minden bizottsági tagnak két dokumentumot kellett kitöltenie, amelyben „mindenfajta jogi felelőssége” tudatában vállalta, hogy semmifajta információt nem hoz nyilvánosságra. A Fidesz szóvivője szerint még a jegyzetelést is megtiltották, és a mobiltelefonokat is ki kellett kapcsolni.

Szijjártó Péter szerint „megdöbbentő dolgokat” hallottak, amelyek megerősítik bennük: szégyen, hogy Magyarországot ilyen helyzetbe hozta Gyurcsány Ferenc, és hogy az elmúlt hat év kormányzati teljesítménye miatt olyan helyzetbe került az ország, hogy „ilyen színjátékoknak vagyunk kitéve”. A Fidesznek továbbra is az álláspontja, hogy a magyar embereknek igenis van joguk tudni, mi van a hitelszerződésben, joguk van tudni, hogy a kormány milyen terheket akar tenni a vállukra, hogyan akarja elzálogosítani a jövőjüket.

Szijjártó Péter „nem jogosult” elmondani, hogy ki kezdeményezte a titkosságot, az IMF vagy a kormány. Annyit azonban elárult, hogy a pénzügyminiszter is hozott dokumentumokat, amiket alá kellett írni. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy nyilatkozott, hogy „mérhetetlenül hazugnak, tisztességtelennek és félrevezetőnek” tartják Szijjártó Péter nyilatkozatát. A jogszabályok szerint folyamatban lévő tárgyalásokról titoktartási nyilatkozat aláírását követően adhat tájékoztatást a pénzügyminiszter, ez a tárgyalási pozíciók megvédéshez szükséges – fűzte hozzá.

A költségvetési bizottság ülésén Veres János és Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke részletes tájékoztatás adott arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett az elmúlt időszakban és milyeneket tervez. A két pénzügyi szakember minden kérdésre és megjegyezésre teljes, kimerítő és megnyugtató választ adott – mondta a szocialista képviselő. A kormány vállalta, hogy a folyamat további fázisaiban is tájékoztatja a parlamenti képviselőket a költségvetési bizottságban. A kabinet vállalta azt is, hogy ha a hitelt le kell hívni, azt megelőzően tájékoztatja a költségvetési bizottságot, vagy annak ellenőrző bizottságát.

Az ülésen Veres János erről nem tudott pontos tájékoztatást adni arról, hogy mikor jöhet létre a szerződés, de akár egy héten belül is nyilvános lehet. A dokumentum nyilvánosságra hozásával a titoktartási kötelezettség is megszűnik – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik