Belföld

Kevés esélye lenne egy új pártnak

Ódzkodik az emberek többsége a kétpárti parlamenttől. Arra számítanak, hogy a következő országgyűlési választáson négy vagy annál több párt lesz a befutó - áll a Népszavában ismertetett legújabb közvélemény-kutatásban, amelyet a Publicus Intézet készített.

A válaszadók 54 százaléka tartana jónak kettőnél több pártot, míg ennek ellenkezőjét csak 34 százalék mondta. Ami a pártválasztókat illeti: az SZDSZ szavazói a legpesszimistábbak, ők számolnak a legkevesebb párt törvényhozásba kerülésével, őket az MDF és az MSZP szavazói követik. Ami meglepő, hogy a KDNP és az egyéb pártok szavazói várják a legváltozatosabb parlamenti összetételt.

Érdekesség, hogy miközben a legtöbben négy vagy annál több pártot látnának szívesen, nem nyitottak egy új pártra, és a mostani parlament kis pártjaiban sem bíznak hosszú távon.

A felmérés adatai szerint az összes megkérdezett 44 százaléka szerint nem lenne esélye egy új pártnak bekerülni az Országgyűlésbe. Így gondolja a szocialista szavazók 57 százaléka és a fideszesek 42 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik