Belföld

Jövőre 8 százalékot emel a BKV

A tavalyi és az idei 13-13 százalékos tarifaemelésnél kisebb mértékű, átlagosan 7,9 százalékos jegy- és bérletáremelést javasol jövőre a BKV igazgatósága.

A kotottpalya.blog.hu saját információra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy átlagosan 7,9 százalékkal emelkednek a BKV tarifái jövő évtől, így egy jegy 290, a bérlet 8900 forintba kerül majd. Az egyszeri utazásra jogosító vonaljegy pontosan 7,4 százalékkal kerül majd többe a mostani 270 forintos árnál, míg a bérlet 7,8 százalékkal lesz drágább a jelenlegi 8.250 forinthoz képest. Az információkat Tóthfalusi György, a BKV Zrt. igazgatóságának elnöke megerősítette.

A múlt héten az igazgatóság ülését követően, úgynevezett levélszavazással foglaltak így állást. A testület előtt szerepelt egy átlagosan 10 százalékos javaslat is, ezt azonban elvetették. Döntésüknél az volt az elsődleges szempont, hogy a tarifabevételek legalább a jelenlegi, csaknem 50 százaléknyi részt fedezzék a cég költségvetésében – mondta Tótfalusi. A társaság terhei egyre emelkednek, például az energiaárak drágulása és az adósságszolgálati terhek és a bérköltségek növekedése miatt.

A BKV jövő évi tarifáiról a végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja majd ki, várhatóan csakúgy, mint az elmúlt két évben most is egy decemberi, rendkívüli ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik