Belföld

Bíróságon az orvos, aki nem vizsgált

A Szegedi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött az a per, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosa ellen indult egy mindszenti férfi halálával kapcsolatban. A doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint a haláleset 2007. április 6-án történt, a 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján, fokozódó fulladásos panasszal.

A felajánlott kórházi kezelést azonban saját felelősségére elutasította, és távozott az intézményből. Délután a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a beteget a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték. Itt ügyeletes orvosként a vádlott fogadta.

Nem vizsgált

Lajkó Szilvia ügyész álláspontja szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a férfit, arra hivatkozva, hogy területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik a beteg. Szükség lett volna a vizsgálatok elvégzésére ahhoz, hogy megállapítsák, igényel-e a beteg sürgősségi ellátást.

Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét; az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni rajta.

Közvetett kapcsolat

A vizsgálatok szerint a férfi halálát idült keringési és légzési elégtelenség okozta. Halála akkor is bekövetkezhetett volna, ha megfelelő ellátást kap a beteg, így az orvos mulasztása csak közvetett kapcsolatban áll a férfi elhunytával – mondta az ügyész.

A vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Mint elmondta, jól ismerte a férfit, a korábbi években járó és fekvő betegként is többször kezelte. A beteg elsődleges fizikai vizsgálatát elvégezte, megvizsgálta a pulzusát, ellenőrizte a végtagok ödémásodását, áthallgatta a tüdejét, megvizsgálta a dokumentációkat.

A diagnózis megegyezett a szentesi kórházéval, a férfi többnapos belgyógyászati fekvő betegellátást igényelt volna, erre a néhány nappal korábban életbe lépett szabályok szerint a szentesi kórházba kerülhetett volna sor. Az orvos véleménye szerint a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, szállításra alkalmas volt, semmilyen jel nem utalt állapotának későbbi rosszabbodására – közölte a vádlott.

Nem feleltek meg

A tárgyaláson ismertetett egyik szakértői vélemény szerint az orvos által elvégzett vizsgálatok nem feleltek meg a szakma szabályainak. A férfi állapota – amely romlott a szentesi vizsgálatokat követően – sürgősségi ellátást igényelt volna, amit a jogviszonytól függetlenül meg kellett volna kapnia a hódmezővásárhelyi kórházban. Szállítása csak orvosi felügyelet mellett, esetkocsival történhetett volna.

Egy másik szakértői vélemény szerint a beteg halálát heveny szívritmuszavar okozta. A vádlott a férfi állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

Két áldozat

Krieveczky György ügyvéd a tárgyalás szünetében újságíróknak elmondta: az ügynek két áldozata van, az elhunyt beteg, illetve a munkáját hosszú éveken keresztül lelkiismeretesen végző orvos. Ennek az oka az az egészségügy rendszerében végrehajtott „brutális és cinikus” beavatkozás, amelyről az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy alkotmánysértő, és helyi érdekek figyelembevétele nélkül született.

A per tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.