Belföld

Tűzoltóság: óvatosan a mécsesekkel!

A szeretteink emlékére gyújtott gyertyák, mécsesek veszélyesek lehetnek, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor emlékeztetett: mindenszentek és halottak napján nagyon sokan keresik fel a temetőket, majd hazatérve gyertyát gyújtanak, de sokan, bár nem mennek ki hozzátartozóik sírjához, lakásukban gyertyát, mécsest gyújtva emlékeznek rájuk. A felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek vagy nagy lánggal égő gyertyák tüzet okozhatnak – figyelmeztetett a katasztrófavédelem szóvivője.

A gyertya eldőlhet és meggyújthatja a közelében lévő éghető anyagokat, például a papírt vagy lakástextíliát. Komoly tűz keletkezéséhez az is elegendő, ha a lakók csak pár percre távoznak a helyiségből.

Felidézte: évente mintegy 6.000-6.500 lakástüzet regisztrálnak. Tavaly összesen 133-an vesztették életüket és 582-en sérültek meg, a sérültekkel együtt összesen mintegy ezer embert azonban sikerült kimenteniük a tűzoltóknak a lángok közül.

Az idén eddig 3.800 lakástűz volt, ezekben 104-en vesztették életüket és 392-an sérültek meg – tette hozzá.

Mindenszentek a katolikus egyház ünnepe: november 1-jén azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. A protestantizmus az elhunytakra emlékezik ezen a napon, amely 2000-től munkaszüneti nap Magyarországon.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.