Belföld

Új főtere lesz Budapestnek

Budapest megújulásának jelképeként 2013-ra új városi főtér jöhet létre az úgynevezett Városháza park helyén és a Városháza tömb beépítetlen részén felépülő új épületegyüttessel - fogalmazódott meg azon a pénteki tájékoztatón, amelyen a főpolgármester ismertette az új városminőség kialakítását célzó tervpályázat eredményét.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan húzóprojekt kialakítására törekedtek a Városháza Fórum tervpályázat során, amellyel barátságosabb, használhatóbb és sokoldalúbb közterek jönnek létre. A Városháza Fórum projekt az úgynevezett Budapest Szíve Programhoz, a belváros megújításához kapcsolódik, ennek keretében radikálisan csökkentenék az autók forgalmát, kiterjesztenék a zöldterületet és a gyalogoszónákat – jegyezte meg.

A tervpályázatot és az ezzel járó 15 millió forintot a holland építész, Erick van Egeraat vezetésével készült alkotás nyerte az elbírált 12 pályamű közül. A győztessel a fővárosi önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzéssel tervezési szerződést köt a jövő év elején. Várhatóan a jövő év végére készülnek el az építési engedélyezési tervek, amelyek alapján koncessziós közbeszerzést írnak ki a projektet PPP jelleggel megvalósító befektetőre. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődhet meg.

Felújított hivatal

A főpolgármesteri hivatal épületét és parkolóját, az úgynevezett Városháza parkot, a Merlin Színházat, a belvárosi tűzoltóságot is felölelő terület gyökeres átalakítása során felújítják a Városházát, és egy új épületegyüttes létesül a 40 ezer négyzetméternyi, beépítetlen tömbön.

A Városháza telke, a régi és az új épületek az önkormányzat tulajdonában maradnak. A befektető egyetlen ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Az önkormányzat a régi és az új terület egy részének korlátozott időre történő hasznosításával teremt fedezetet a beruházáshoz.

Konferencia és közgyűlés

A főpolgármester kiemelte, hogy a Városház Fórum keretében a kulturális és a közösségi célú hasznosításra helyezik a hangsúlyt, a hivatali funkciók egyidejű megújításával. Az épületben mintegy 500 fős konferenciaközpont is lenne, amely akár a Fővárosi Közgyűlés ülésterme is lehet – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy lesz egy többfunkciós koncert- és színházterem is.

Nem pláza lesz

A tervek elbírálásakor fontos szempont volt a környezettudatos szemlélet az építésben és az üzemeltetésben egyaránt. Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják.

A pályamunkákat, azok városarculat-formáló jelentőségét méltatta Fegyverneky Sándor országos főépítész, aki Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt.

Demszky Gábor a díjátadást követő köszöntőjében szólt arról is, hogy az önkormányzat által kiemelten kezelt három fővárosi kulturális beruházást, így a közraktárak, az óbudai gázgyár és a Városháza térségét érintő, PPP jellegű fejlesztést is olyan erős jogi háttérrel veszik körül, illetve legalább a kettőnek az előrehaladottsága reményei szerint olyan mértékű lesz, hogy megfordíthatatlanná válnak ezek a projektek. Nem lesz újabb gödör Budapest belvárosában – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik