Belföld

Új főtere lesz Budapestnek

Budapest megújulásának jelképeként 2013-ra új városi főtér jöhet létre az úgynevezett Városháza park helyén és a Városháza tömb beépítetlen részén felépülő új épületegyüttessel - fogalmazódott meg azon a pénteki tájékoztatón, amelyen a főpolgármester ismertette az új városminőség kialakítását célzó tervpályázat eredményét.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan húzóprojekt kialakítására törekedtek a Városháza Fórum tervpályázat során, amellyel barátságosabb, használhatóbb és sokoldalúbb közterek jönnek létre. A Városháza Fórum projekt az úgynevezett Budapest Szíve Programhoz, a belváros megújításához kapcsolódik, ennek keretében radikálisan csökkentenék az autók forgalmát, kiterjesztenék a zöldterületet és a gyalogoszónákat – jegyezte meg.

A tervpályázatot és az ezzel járó 15 millió forintot a holland építész, Erick van Egeraat vezetésével készült alkotás nyerte az elbírált 12 pályamű közül. A győztessel a fővárosi önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzéssel tervezési szerződést köt a jövő év elején. Várhatóan a jövő év végére készülnek el az építési engedélyezési tervek, amelyek alapján koncessziós közbeszerzést írnak ki a projektet PPP jelleggel megvalósító befektetőre. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődhet meg.

Felújított hivatal

A főpolgármesteri hivatal épületét és parkolóját, az úgynevezett Városháza parkot, a Merlin Színházat, a belvárosi tűzoltóságot is felölelő terület gyökeres átalakítása során felújítják a Városházát, és egy új épületegyüttes létesül a 40 ezer négyzetméternyi, beépítetlen tömbön.

A Városháza telke, a régi és az új épületek az önkormányzat tulajdonában maradnak. A befektető egyetlen ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Az önkormányzat a régi és az új terület egy részének korlátozott időre történő hasznosításával teremt fedezetet a beruházáshoz.

Konferencia és közgyűlés

A főpolgármester kiemelte, hogy a Városház Fórum keretében a kulturális és a közösségi célú hasznosításra helyezik a hangsúlyt, a hivatali funkciók egyidejű megújításával. Az épületben mintegy 500 fős konferenciaközpont is lenne, amely akár a Fővárosi Közgyűlés ülésterme is lehet – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy lesz egy többfunkciós koncert- és színházterem is.

Nem pláza lesz

A tervek elbírálásakor fontos szempont volt a környezettudatos szemlélet az építésben és az üzemeltetésben egyaránt. Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják.

A pályamunkákat, azok városarculat-formáló jelentőségét méltatta Fegyverneky Sándor országos főépítész, aki Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt.

Demszky Gábor a díjátadást követő köszöntőjében szólt arról is, hogy az önkormányzat által kiemelten kezelt három fővárosi kulturális beruházást, így a közraktárak, az óbudai gázgyár és a Városháza térségét érintő, PPP jellegű fejlesztést is olyan erős jogi háttérrel veszik körül, illetve legalább a kettőnek az előrehaladottsága reményei szerint olyan mértékű lesz, hogy megfordíthatatlanná válnak ezek a projektek. Nem lesz újabb gödör Budapest belvárosában – szögezte le.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on April 21, 1999 Denver area residents comfort one another during a candle light vigil at Civic Center Park in Denver, CO, held in honor of the students and one teacher killed at Columbine High School in Littleton, CO on  April 20, 1999, when two former students opened fire on their classmates during a suicide mission. - This year marks the 20th anniversary of the Columbine High School shooting, when two youths aged 17 and 18 armed with guns and home-made bombs killed 12 students and a teacher at Columbine high school in Littleton, Colorado before they both committed suicide. (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.