Belföld

Tilos lesz parkolni a temetők környékén

Idén is busszal, villamossal és gyalog lesz a leginkább érdemes megközelíteni a temetőket. A legtöbb hely környékén parkolni sem lehet. A tömegközlekedési vállalat különjáratokat indít.

Megállási és behajtási tilalmat vezet be a rendőrség a hétvégén több fővárosi temető környékén, a BKV sűríti a nagy temetők irányába közlekedő járatait, a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzést tart a hétvégén.

Megállni tilos

A legtöbb temetőhöz vezető úton, így az új köztemetőhöz vezető utakon is tilos lesz megállni. A Sírkert úton, a Maglódi út és a Kozma utca között, a Temetői főúton, az egyirányúsításra kerülő Újhegyi úton a Maglódi út és a Harmat utca között, valamint a szintén egyirányúsított Kozma utcában a temető főbejárata és a Jászberényi út között.

A tilalom november 1-je reggel 6 órától másnap 24 óráig tart valamennyi helyszínen.

Nem lehet majd megállni a Kispesti temetőhöz vezető útvonalon, a Kassa utcában a Kolozsvári utca és a Pozsonyi utca között a temetővel szembeni oldalon.

Ugyanezen időpontban tilalom lesz az Pestszenterzsébeti temetőnél a Tartsay utcában a Nyír utca és a Külső Vörösmarty utca között mindkét oldalon, valamint a Külső Vörösmarty utcában az Alsó Határ út és a Tarcsay utca közötti szakasz mindkét oldalán.

Tilos lesz parkolni a temetők környékén 1

A Farkasréti temetőnél a Hegyalja utcában a Lipót utca és a Németvölgyi út között, a Németvölgyi úton a Hegyalja utca és a Brassó utca között, az Érdi úton a Márton Áron tér és a Németvölgyi út között, valamint a Hóvirág utcában a Márton Áron tér és a Denevér utca között.

Egyirányba

A parkolási tilalom mellett egyirányúsításokra is számítani kell; csak egy irányból lehet majd közlekedni az új köztemetőnél a Kozma utcában a Korányi Frigyes erdősor és a temető főbejárata között, valamint a főbejárat és a Jászberényi út között.

A Kozma utcába csak a temető bejárata felöl lehet majd behajtani. Szintén csak a temető főbejárata felöl lesz járható a Sírkert utca a Maglódi útig. Ezeken az utakon ellenkező irányból csak a BKV járművei hajthatnak be.

Mindkét irányból tilos lesz a behajtás a BKV és a Volán járatait kivéve minden gépjárműnek az Újhegy út Maglódi út és Kozma utca közötti szakaszára, illetve a Külső Vörösmarty utcába az Alsó Határ út felöl.

Autóval két temetőbe, az új köztemetőbe, illetve a Fiumei úti Sírkertbe lehet behajtani. A rendőrség azt kéri az autósoktól, hogy aki teheti, a BKV járatait vegye igénybe a temetők megközelítésére, mert a buszokat fogják a forgalomirányítás során előnyben részesíteni, és a sírkertek körüli parkolóhelyek nem tudják kiszolgálni a megnövekedett autós forgalmat.

A BKV is felkészült

A BKV a temetőkhöz közlekedő villamos és buszjáratokat jelentősen sűrűbben indítja majd. Az Újköztemetőhöz közlekedő 28-as villamos öt percenként közlekedik. A 37A villamos helyett a 37-es jár majd tíz perces időközökkel az Izraelita temetőig. Egy rendkívüli járatot is üzembe állít a közlekedési társaság; tízperces követési idővel, 37B jelzéssel közlekedik majd villamos a Keleti pályaudvarról az Izraelita temetőhöz.

A Kispesti temetőhöz közlekedő 42-es villamos 10 perces járatsűrűséggel közlekedik a hétvégén a Határ út és a Tóth Árpád utca között. Szintén 10 percenként járnak majd az 52-es villamosok a Határ út és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között.

A Farkasréti temetőhöz az egyébként 12 perces időközzel közlekedő 59-es villamos a hétvégén 3-4 percenként indul majd.

Az autóbusz-járatokat is sűríti a hétvégén a BKV; a 8-as busz Gazdagrét és Kálvin tér között 5 percenként követik egymást. Az 53-as autóbuszok is 5 percenként járnak majd.

A 95-ös és 95A járatok – amelyek elhaladnak az új köztemető mellett – a közös szakaszon, Stadionok és Pestszentlőrinc, Gyömrői út között sűrűbben, 7,5 percenként közlekednek.

Szintén az új köztemetőt érinti a 202E járat, amelyet a hétvégén a megszokott menetrenddel ugyan, de csuklós buszokkal közlekedtet a társaság.

Kisebb követési idővel jár majd ezeken túl a 30, 36, 58, 92, 93, 95 és 95A, a 130, 160 és 260, a 169E, a 182 és 194 jelzésű busz is.

Ahogy a villamosoknál, a buszoknál is lesznek rendkívüli járatok. 5 percenként jár majd 30B, 10 perces követési távolsággal közlekedik majd a 36A, a 38B Csepelről, a 68A Kőbánya-Kispestről és a 160A. 15-20 percenként 58A jelzéssel indul rendkívüli járat a Savoya parktól a Budafoki temetőig, valamint 218A jelzéssel Óbuda, Szentlélek térről a Gábor Dénes főiskolához.

HÉV-ek

A HÉV járatok a megszokott menetrend szerint járnak, de a gödöllői, csepeli és szentendrei HÉV-vonalakon szükség esetén mentesítő járatot indítanak.

A MÁV a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon megerősítve közlekednek a személyszállító vonatok, de egyéb változás nem lesz a társaság menetrendjében. Utasaiknak azt javasolják, hogy a jegyeket elővételben váltsák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik