Belföld

Tavaszias lesz az október vége

Pénteken pár órás napsütés az egész országban várható, és 16, 19 Celsius-fokos hőmérséklet várható. Szombaton még zivatar is jöhet.

Péntek délelőtt változóan felhős lesz az ég. Eleinte keleten még lehet kisebb eső, záporeső, majd ott is megszűnik a csapadék. A délire forduló szél általában mérsékelt marad, ám néhol lehetnek élénk széllökések. Délután pár órás napsütés szinte mindenhol várható. Számottevő csapadék sehol sem valószínű. A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon és északkeleten időnként megerősödik.

A hétvégén még előfordulhat kisebb eső, zápor, sőt – szombaton – keleten még zivatar is, majd a jövő hét első felében már nem várható említésre méltó csapadék. A hajnali órákban egyre többfelé alakulnak ki pára-, illetve ködfoltok.

Európa nagy részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Hatására a kontinens nyugati felén gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, ismétlődően többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul jelentős mennyiségű csapadék kíséretében.

Szárazföldünk keleti vidékén egy anticiklon helyezkedik el, területén csendes, nyugodt, őszi időjárás a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke a Földközi-tenger középső és keleti részén, valamint a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence térségében általában 17, 25 fok között alakul. Nyugat- és Észak-Európában jóval hűvösebb az idő, sokfelé napközben is 8, 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Egy hidegfront vonult át a Kárpát-medence fölött, amely főként az ország keleti felén okozott záporokat, zivatarokat, a front átvonulása után pénteken már nem várható csapadék.

Bővebben a FigyelőNet időjárási oldalán >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik