Belföld

Mennyibe kerül a halál?

A legolcsóbb, ha hazavisszük az urnát, a legdrágább, ha gyémántot csiszoltatunk szeretteinkből. Az örökségért is meg kell fizetni. Temetői árkörkép halottak napjára.

Míg a sírásás, a halottszállítás, a ravatalozás vagy a sírhelybérlet a hatóságilag szabályozott árú kegyeleti közszolgáltatások közé tartozik, a sírjelzők, a kellékek és a búcsúztató szertartások árát a piac határozza meg – magyarázza Gáspár Lászlóné, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) munkatársa. Nem csoda, hogy az ezek kombinációiból adódó temetkezési költségek rendkívül széles skálán mozognak.

A megrendelő igényei szerint (Fotó: MTI)

A megrendelő igényei szerint (Fotó: MTI)

Nem mindegy például, hol választunk parcellát. A fővárosban a kőbányai új köztemetőben a legkedvezőbb, míg az elegáns Farkasréti temetőben vagy a patinás, parkosított Fiumei úti sírkertben a legborsosabb a sírhelyek ára. De temetőn belül is sokat számít az elhelyezkedés: a bejárathoz közeli parcellák drágábbak – ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az új köztemető például nagyobb, mint az egész V. kerület. Kiemelt területnek számítanak az átlagosnál nagyobb, szellősebb, burkolattal, paddal ellátott parcellák is. Meglévő parcellába temetni általában olcsóbb, mint újba, bár a sírkőbontás, -tárolás és -újraállítás ára néha meghaladja az újonnan építés költségeit.

Mindent összevetve Gáspár Lászlóné úgy számol, Budapesten legkevesebb 240 ezer forintból lehet kihozni egy koporsós temetést. A skála másik végén, egy különféle extrákkal kiegészített temetés 5-800 ezer forintba is kerülhet.

Hamuból gyémánt

A hamvasztás csupán 22 ezer forint, ám az összköltségek itt is változóak, annak függvényében, hol lelnek a hamvak végső nyugalomra. Kétségtelenül a legolcsóbb megoldás hazavinni az urnát. Az urnafülkébe helyezés ára 180 ezer forint körül mozog, bár ezen még sokat dobhat például egy vésett, aranyozott felirat. Az urnasír valamivel drágább ugyan, mintegy 220 ezer forint, viszont ide négy urna fér, míg a fülkébe legfeljebb kettő.

Aki a hamvak szétszórását választja, 110-160 ezer forintos költséggel számolhat. Lehet kérni dunai szórást is; a hajós szertartás ára 170-180 ezer forint – sorolja Gáspár Lászlóné. De arra is van lehetőség, hogy a hamvak repülőről hulljanak a folyóba. A László atya nevével fémjelzett Napsugár Légitársaság 200 ezer forintért vállalja a fuvart; ekkor két hozzátartozó is helyet kap a gépen. További utasokért – legfeljebb még hat fér el – fejenként 13 ezer forintot számítanak fel, az esetleges tiszteletkörök vagy vidéki kiszállások pedig óránként 200 ezer forintba kerülnek – tájékoztat Borbély Zita, a társaság ügyintézője.

Egy igazi csúcsfogyasztó viszont nem érheti be kevesebbel, mint hogy gyémánttá alakíttassa eltávozott családtagjait. A LifeGem Európa vállalja, hogy emberi hamvakból 4-6 hónap alatt bevizsgált minőségű gyémántot állít elő, négyféle színben és háromféle csiszolási formában. A legkisebb, 0,25 karátos ékkő induló ára 2700 euró, a legnagyobb, 2 karátosé pedig potom 15000 euró.

A hintós temetés ritka

Ha a kellékeket nézzük, egy koporsó ára 30 és 300 ezer, egy urnáé 5 és 60 ezer forint között mozog – folytatja a számvetést a BTI szakértője. A sírjelzők 5-16 ezer forintot kóstálnak, erre jön még a tábla, további 5-18 ezerért. A sírkő, burkolat ára 150 ezer forinttól indul, és elérheti az 1-2 milliót is, ha a megfelelő anyagokat és dekorációkat összeválogatjuk. Még súlyosabb milliókba kerül egy sírbolt kiépítése. Ehhez képest pillekönnyű tétel a temetési virágok, koszorúk költsége, ami már 8-10 ezer forintból kijön, bár van, aki 100-200 ezret is áldoz rá.

Ekkor a búcsúztatásról még nem is beszéltünk. Az egyházi szertartás díjazása egyéni egyeztetésen múlik. Polgári ceremóniát a BTI is vállal 14500 forint alapáron, ami megtoldható olyan extrákkal, mint az élőzene vagy az énekkar. Negyedórányi orgonaszó például 14 ezerbe kerül. Viszonylag új szolgáltatás az elhunyt életútjának bemutatása plazmaképernyőn, melynek díja szintén egyéni alku tárgya. Nagy ritkán hintós felvonulásra is van igény – ennek az ára 120-200 ezer forint, a lovak és a gyászhuszárok számától függően.

Egy-egy temetés költségvetésébe tartoznak a gyászjelentések is – ezek általában 30-100 forintos darabáron igényelhetők, némi szerkesztési díjjal megfejelve. A BTI e-gyászjelentést is kínál, ingyen. Azzal is fontos számolnunk, hogy a sírhelyek bérlete egy idő után lejár; ez koporsóknál általában 25, urnáknál 10, kripták esetében 60-100 év. Az újraváltás díja ugyancsak változó, de koporsóknál 80-160 ezer forint közé tehető. Az újra nem váltott sírhelyek ismét felhasználásra kerülnek.

Él a „haláladó“

Érdemes megemlíteni a halálesettel kapcsolatos illetékeket is. A halotti anyakönyvi kivonat illetékmentes, ám ha később szükségünk lesz újabb példányra, azért 2000 forintot kell fizetnünk – derül ki a Magyarország.hu tájékoztatójából.

Itt olvashatunk a sokat vitatott, és az MDF által csak haláladóként emlegetett örökösödési illetékről is. Ennek mértékében jelentős különbségek lehetnek attól függően, hogy az örökös milyen rokonsági fokban áll az örökhagyóval. Az illeték lényegesen kedvezőbb abban az esetben, ha lakástulajdon örökléséről van szó, a gépjárművek illetékére pedig külön díjszabás vonatkozik. Az örökség tiszta értékének alapján az illeték sávosan növekszik 18, illetve 35 millió forint felett. E tényezők függvényében az örökösödési illeték mértéke 2,5 százaléktól 40 százalékig terjedhet.

Kedvencek temetője

Azoknak, akik a végtisztesség megadásában is haladnak a korral, már hazánkban is több virtuális temető áll rendelkezésére, vagyis olyan weboldalak, ahol emléket állíthatnak szeretteiknek szöveges, képi vagy akár videóformátumban. Ezekre a regisztráció többnyire ingyenes. Az In Memoriam gyászportálon nemcsak emberek, hanem állatok, sőt különféle fogalmak is kaptak már síremléket. A BTI által indított e-mlékezés.hu viszont egyelőre kevésbé népszerű: mindössze 4 „lakója“ van.

Nem lenne teljes a körkép, ha nem térnénk ki a kisállatoknak kijáró végtisztességre is. A jobblétre szenderült jószágot elhamvasztathatjuk, 15 kg alatt 25 ezer, 60 kg-ig 42 ezer, afölött 52 ezer forintért, ráadásul az ország bármely pontján, kilométerenként 50 forint kiszállási díjért – derül ki a dipi.hu honlapjáról. De választhatjuk a hagyományosabb temetést is, például az alsónémedi kisállattemetőben, ahol az elhunytat méretétől függően 25-30 ezer forintért hantolják el. Az árba beletartoznak a kellékek és a 15 évi sírbérlet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik