Belföld

Gyurcsány: a Fidesz olyan, mint a Bourbonok

A Fidesz a pénzügyi válságot követő összefogás idején is úgy viselkedik, mint a Bourbounok: semmit nem felejtenek, és semmit nem tanulnak – mondta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszavának adott interjújában.

A kormányfő kifejtette, hogy a nemzeti csúcsot követően már három ötpárti tárgyalás volt, és ebben a helyzetben Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát, ha akarja, ha nem: “Ebben a helyzetben az együttműködés miniszterelnöke vagyok. A Fidesz elnöke pedig a pártoskodás vezére. Mindenki eldöntheti, melyik utat követi” – jelentette ki az interjúban a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, most nem babra ment és megy a játék. “Sem idő, sem energia nincs arra, hogy rossz, megkopott politikai poénokra válaszoljon az ember. Úgy gondolom, energiánkat másra kell koncentrálni” – fogalmazott a lapnak. Véleménye szerint két ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF ugyanakkor rendkívül felelősen vesz részt a válságkezelő folyamatban: nem népszerűséghajhász módon, és együttműködésre készen.

“Gyermekded, sőt silány gondolkodásnak” nevezte, hogy miatta lenne ilyen magas a jegybanki alapkamat. “2000-ben Magyarországon az irányadó kamatláb 8 százalékkal volt magasabb, mint a Cseh Köztársaságé. Ki volt akkor a miniszterelnök? Ez akkor azt jelenti, hogy 2000-ben ezek szerint a pokolba kívánták volna a piacok az akkori miniszterelnököt?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, Sólyom László megkérdezte-e őt a válság idején, hogy hogyan állunk, és ajánlott-e fel valamilyen segítséget, azt válaszolta: nincs róla tudomása, hogy a köztársasági elnök kezdeményezett volna tájékozódást, vagy beszélgetést a jegybankelnöknél, vagy a pénzügyminiszternél, nála pedig nem jelentkezett ez ügyben.

“Elbizonytalanít a köztársasági elnök úrnak a Nemzeti csúcsot elutasító magatartása. Nem tudom, mennyire érdekli őt ez a kérdés. De ezt neki kell eldönteni. Ha ő tájékoztatást kér, mi a legnagyobb örömmel és készségesen tesszük ezt meg” – közölte a miniszterelnök.

Kitért arra, az önkormányzati reformról muszáj újra leülni egyeztetni az ellenzékkel, mert azok a milliárdok, amelyeket arra költenek, hogy minden településnek van önálló hivatala, útépítésre, szociális ellátásra is fordíthatók lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik