Belföld

Szavaztathatunk a parlament feloszlatásáról

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatát, amellyel a testület hitelesítette a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Bragyova András alkotmánybíró különvéleménye szerint így ötvenezer aláírással bármi az Országgyűlés napirendjére tűzhető.

Az OVB májusban hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezést. A hitelesített íven az szerepel: “Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását.”

Az Alkotmánybíróság szerdán nyilvánosságra hozott határozatában helybenhagyta az OVB döntését, mert álláspontja szerint a kérdés a parlament hatáskörébe tartozik, s nem kifogásolható, hogy a kezdeményezést nem magánszemély, hanem társadalmi szervezet nyújtotta be.

Három alkotmánybíró – Bragyova András, Holló András és Kiss László – különvéleményt jelentett be, egyebek mellett azzal érvelve, hogy népi kezdeményezés csak törvény megalkotásra irányulhat. Az Alkotmánybíróság honlapján közzétett határozatban Bragyova András azt írta: a döntés alapján “az Országgyűlés ötvenezer támogató aláírás összegyűjtése esetén köteles lenne napirendjére tűzni a Mormon könyve megtárgyalását éppúgy, mint a Hungarizmus programját vagy egy az UFO-król szóló jelentést, netán a Pythagorász tételt vagy a sumér-magyar rokonság kérdését”.

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik