Belföld

SME: bíróság előtt lenne a magyar politikusok helye

Bíróság előtt lenne a helyük a magyar politikusoknak azért, amit az ország gazdaságával tettek - írta csütörtökön a liberális szlovák lap, a SME.

A Pozsonyban megjelenő napilap cikkírója, Peter Schutz szerint felügyelet alá kellene helyezni az olyan országot, amelyet a finanszírozhatatlan adósság felhalmozásával “a saját elitje dönt romba”. Annál is inkább, mert a kormánypolitikusok nemcsak hogy látni nem hajlandók az ide vezető okokat, ne adj’ isten a saját felelősségüket, hanem hihetetlen módon még a legképtelenebb ötletekkel is képesek előállni és ködösíteni.

Ilyen például az euró feltétel nélküli bevezetésének ötlete, amely azt mutatja, hogy lám, “még a csőd, a szégyen közepette is csak a saját túlélésükre gondolnak” – írja a magyar gazdasági folyamatok előzményeit is felidéző szerző, arra is emlékeztetve, hogy a választások előtt a Fidesz nagyságrenddel bőkezűbb ígéreteket tett a szocialistákhoz képest, akik “megengedték maguknak azt a képtelenséget, hogy még teljesítsék is (ígéreteiket)”.

“A válság közepette és a csődveszély fenyegetettségében az ostoba és önző politika által éveken keresztül késleltetett reformokat” a cikkíró szerint most “néhány nap leforgása alatt meg lehetne valósítani”.

Schutz szerint a magyaroknak juttatott mentőhitel “közvetve Szlovákiának is árt”, talán jobban is, mint gondolni lehet. Mivel a válság réme nem jár egyedül, és a Kárpát-medencét is bejárja, Magyarország pénzügyi válsága és a Nemzetközi Valutaalap “mentőcsomagja Szlovákiát sem kerüli el”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik