Belföld

Gyurcsány a magyar Berlusconi?

Magyarország Berlusconija címmel Gyurcsány Ferencről közölt a kormányfő számára kevéssé hízelgő portrét csütörtökön a Financial Times Deutschland (FTD). A szerző szerint a válság sem mentheti meg a miniszterelnök politikai karrierjét.

A német üzleti, s egyben politikai napilap az írás bevezetőjében megállapította: “Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elvesztette a lakosság támogatását. A több mint 20 milliárd eurós gigantikus válsághitel segíthet ugyan nehéz helyzetbe került országán, karrierjén azonban nem.”

Az FTD ezt követően az október 23-i megemlékezésekkel foglalkozva hangoztatta: a magyar miniszterelnök mindenre felkészült. Rendőrök százai álltak készenlétbe, hogy megakadályozzák az utcai összecsapásokat. Azonban csak füttyszó és pfujolás hangzott el, amikor a miniszterelnök a kommunisták elleni felkelés évfordulóján megjelent az emberek előtt, és beszélt hozzájuk. “Időközben az ország egykori reményhordozója Európa egyik legkevésbé kedvelt politikusává vált” – írta a német napilap.

A továbbiakban a szerző úgy vélekedett: Gyurcsány most nyugodtan fellélegezhet. Egy 20 milliárd eurós segélycsomaggal a nemzetközi közösség megóvja Magyarországot a fenyegető összeomlástól. Ez – mint a lap írta – nem Gyurcsány érdeme, de megnyugtatja a meggyötört lakosságot.

A kormányzó szocialista párt 47 éves elnöke előszeretettel mutatkozik a ” kelet-európai mintapolitikus” szerepében. George Bush vagy Vlagyimir Putyin oldalán jól érzi magát. Ennek ellenére már 2006 óta úgy tekintenek rá, hogy “megérett a lemondásra ” – fogalmazott a lap, emlékeztetve arra a nyilvánosságra került magnószalagra, amelyen – mint írta – “a miniszterelnök azzal hencegett, hogy újraválasztásának biztosítása érdekében hazudott az országnak az államháztartás kényes helyzetéről”.

Gyurcsány – fogalmazott a szerző – minden más, csak nem diplomatikus. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Szaúd-Arábia futballcsapatát a “terroristák” csapataként szidalmazta, s azt is mondta, hogy valamennyi idősödő feleséggel rendelkező férfi fiatalabbat érdemel.

A cikk írója felidézte, hogy Gyurcsány karrierjét a kommunista ifjúsági szövetség vezetőjeként kezdte, s amikor a vasfüggöny megszűnt, gyorsan a fordulat nyertesévé vált. Ellenfelei azt állítják, hogy az állami vállalatok privatizálásakor profitált korábbi politikai kapcsolataiból. Az újság szerint máig is rejtély, hogy miként tett szert magánvagyonára.

Bírálói Gyurcsányt a “magyar Berlusconinak” nevezik – írta a Financial Times Deutschland. Úgy értékelte azonban, hogy Berlusconitól eltérően Gyurcsány elvesztette a nép támogatását, amit a világ semmi fajta válsághitele sem tud helyreállítani. Ha a választásokat most vasárnap tartanák, a szavazatok alig 20 százalékát kapná – vélte a német újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik