Belföld

Betekintés a Zuschlag-féle számlagyárba

Vajon kiderül-e, Zuschlag János milyen csatornákon keresztül tudta meg, hogy az ifjúsági szervezetek ügyében zajló nyomozásban társaival együtt lehallgatják? – teszi fel a kérdést Rajnai Attila az ÉS-ben Zuschlag belügyei című riportjában.

A kérdésre támadhatatlan válaszokat nem remélhetünk, bár Rajnai azt állítja: a büntetőperben elsőként kihallgatott Lados István, képviselői titkárságvezetőnek vannak válaszai a fenti kérdésre, ám azokat az érintettek cáfolják. „Annyi egyre világosabban látszik: a bűnszervezetben elkövetett pályázati csalássorozat pere csak egy aprócska darabja a szocialisták belső viszonyrendszerét és működését illusztráló hatalmas mozaiknak.”

Az október közepén Kecskeméten indult büntetőperben azért Ladost hallgatják ki elsőként, mert már a nyomozati szakaszban teljes körű feltáró vallomást tett. S ugyanígy folytatta a bíróság előtt is. Hogy ki ez a jelenleg házi őrizetben lévő fiatalember? Ő volt Zuschlag és a jelenleg minisztériumi államtitkár Arató Gergely parlamenti közös irodájának titkára. Kezdetben kiküldték, ha tanácskozás folyt ott, később Zuschlag beavatta. Mibe is?

„2003 nyarán megtört a jég, Zuschlag egy hosszú hétvégére elküldte a Balaton-felvidékre azzal a feladattal, hogy több helyen szálljon meg, fogyasszon, és mindenről hozzon számlát. A titkár szerint a számlák a rajtuk lévő cégadatok miatt kellettek. Később ugyanis Lados azzal töltötte ki irodai munkaidejét, hogy fiktív számlákat készített.”

Mihez? Erről azt mondta el: „Vallomása szerint csak később jött rá: az ifjúsági összejövetelek, konferenciák, táborok zömét valójában meg sem tartották. Addigra azonban már szabályos számlagyár működött a képviselői irodaház 116-os szobájában, amelyhez egy kiskunhalasi pincér, Katus Ferenc – a per III. rendű vádlottja, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának volt tagja – hordta az üres számlatömböket.”

Lados nem tagadta: felismerte, amit tesz az törvénytelen, – írja Rajnai, akit a riport anyaggyűjtése során többször is óva intettek – de bizonytalankodásai láttán Zuschlag rendre rárivallt: „Ha nem tetszik, szedheted a sátorfádat!” De nem tette.

E helyett 2004-ben, miután Zuschlag – a Terror Háza előtti ízléstelen viccelődése miatt – kénytelen volt lemondani mandátumáról, kiköltöztek a 116-os szobából. Az új irodát a Köztársaság téri pártszékház mellett rendezték be, ahol – immáron kettesben – tovább zajlott a fiktív pályázatírás és a számlagyártás.

(További részletek a számlagyártásról az ÉS-ben olvashatók.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik