Belföld

Árpád híd: a kivitelezőt hibáztatja a főváros

Az elrendelt vizsgálat alapján az Árpád hídon dolgozó kivitelező követte el a hibát, neki kellett volna gondoskodnia arról, hogy a híd járható legyen - közölte a Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája.

A keddi napon amiatt állt le szinte egész Budapest, mert az Árpád hídi felújítás területén elhelyezett, fekvőrendőrhöz hasonló szerkezet túl magas volt, több autó csökkentett sebesség mellett is fennakadt rajta. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes emiatt rendelt el azonnali vizsgálatot.

A provizóriumot az FKF Zrt. megbízásából a kivitelező, vagyis a Hídépítő Zrt. terveztette meg, és készítette el. A forgalomcsillapító küszöbökhöz (azaz a „fekvőrendőrökhöz”) hasonlóan a provizóriumok kialakításának sincs elfogadott szabványa, azokat úgy kell megépíteni, hogy a gépjárművek biztonságosan át tudjanak haladni rajta – állapította meg a főváros által elrendelt vizsgálat.

A kivitelező felelősségét a főpolgármester-helyettesnek írt levelében Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatója is megerősítette.

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a hídszerkezet felújítása elkerülhetetlen volt, még mielőtt a Margit híd lezárása miatt megnövekszik a forgalom.

Az átkelőt azonban nem akarták a munkák miatt egy hónapra, november végéig teljesen lezárni. Ezért döntöttek amellett, hogy reggel 6-tól este 22 óráig a munkaterületet letakarják, és áthajthatnak az autók, éjjel pedig egy sávon tartják fenn a közlekedést.

A főpolgármester-helyettes elismerte, amíg nem találnak jobbat, a kedden kipróbált megoldást fogják alkalmazni, a szerkezet két oldalán aszfalttal magasítják meg az útburkolatot, hogy az autók fennakadás nélkül át tudjanak menni.

A tervezési hiba miatti többletköltséget és az autósok esetleges kárigényeit a kivitelezőre terhelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik