Belföld

Gyurcsány: nem az IMF irányítja a politikát

A szociális rendszer védi az embereket a válságtól, a legrosszabbul a menedzserek és a közalkalmazottak járnak – mondta a kormányfő, aki nem érez kényszert reformokra. Tervei szerint nem költik el az IMF hitelkeretét, és a magas összeg a kormány jó érdekérvényesítő képességének köszönhető.

A megszorítások mindenkit érintenek, de nem egyformán. A legrosszabbul a menedzserek és a tulajdonosok járnak, majd a sorban a közalkalmazottak és a piacon dolgozók következnek – mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televíziónak szerdán este adott interjújában. A legkevésbé azok érzik meg a válságot, akiket a szociális rendszer véd. Ezzel összefüggésben azt mondta, nem kurtítják meg a gyermekekkel kapcsolatos támogatásokat, hanem ezeket az év második felében az infláció mértékével növelni fogják. Nem vágják vissza a lakhatási támogatást sem, de akinek tudnak munkát adni, azoknak dolgozni kell.

A kormányfő parlamenti dolgozószobájában adott interjút (MTI)

A kormányfő parlamenti dolgozószobájában adott interjút (MTI)

A miniszterelnök úgy fogalmazott, volt benne izgalom, hogy kígyót-békát fognak rá kiabálni a 13. havi nyugdíj összegének maximalizálása miatt, de a nyugdíjasok nagyon felelősségteljesen viselik ezt a helyzetet. Ha valahonnan el kellett mindenképpen venni, akkor még ezt tartotta a legkisebb fájdalomnak. Ha pedig tovább romlik a helyzet, akkor még jobban össze kell kapaszkodni, és ilyenkor mutatja meg az erejét az ország – mondta.

Elindul az önkormányzati reform?

Gyurcsány Ferenc nem lát azonnali és sürgető kényszert a reformokra – válaszolta arra kérdésre, hogy a Világbank, az Európai Unió és az IMF vezetői reformokat, köztük a nyugdíjrendszer átalakítását szorgalmazták. Nem szeretném, ha Magyarországon az IMF vagy a Világbank csinálna politikát. Azt nekünk kell – szögezte le. A miniszterelnök úgy látja, hogy a mai nyugdíjrendszer 2020-ig fenntartható, de a következő kormányzati ciklus elején a parlamenti pártoknak meg kell állapodniuk arról, ezt hogyan tehetik fenntarthatóbbá.

Kitért arra, hogy az intézkedések túlnyomó többsége megnyithatja az utat a reform irányába. Példaként említette az önkormányzati reformot, mert szerinte ebben a helyzetben mindenkit elgondolkodtat, szabad-e sok ezer önkormányzati hivatalt fenntartani, vagy nyugodtan elég lenne 4-5 falvanként egy. Megjegyezte: az önkormányzati rendszerben többen kapnak most juttatást, mint amit Magyarország nagysága indokol.

Jól végezték a dolgukat

A kormányfő biztonsági folyosónak, védőpajzsnak és garanciának nevezte az IMF-hitelkeretet, amelyet tervei szerint nem költenek el. Ugyanakkor abban az esetben a felhasználását meg kell fontolni, ha lejár egy kötvény, amiért Magyarország 8 százalékos kamatot fizet, de csak 10-ért hosszabbítanák meg, hiszen akkor az IMF-hitel a várható 5-6 százalékos kamattal ennél olcsóbb.

A negyedszázalékos készenléti díjat rendkívül szerénynek nevezte, és azzal indokolta a megállapodás 17 hónapos hosszát, hogy nem lenne elegáns egy másik időszak kontójára megállapodni. Álláspontja szerint azért kaptak Magyarország kvótájához képest tízszeres összeget, mert jól végezték a dolgukat és jó érdekérvényesítők. Hangsúlyozta: a valutaalap meg sem kísérelt diktálni, mert Magyarország erős és szuverén ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik