Belföld

A válságban marasztalnánk Gyurcsányt

Nem változott a két nagy párt közti különbség, nőtt viszont a szavazási hajlandóság az elmúlt egy hónapban a Századvég és a Forsense kutatása szerint. Az MDF-nek nem tettek jót a botrányok, és egy százalékra süllyedt. Az emberek viszont már nem akarnak annyira kormányt váltani.

Szeptemberhez viszonyítva októberben a pártválasztás trendjei nem mutatnak jelentős változást. A részvételi hajlandóság enyhén emelkedett, jelenleg a megkérdezettek 62 százaléka mondja biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hétvégén országgyűlési választásokat rendeznének.

Az egyetlen jelentősebbnek mondható eltérés a múlt hónaphoz képest, hogy 4 százalékponttal csökkent a bizonytalan pártpreferenciájúak tábora, így most a megkérdezettek 21 százaléka nem tudja, kire szavazna most vasárnap. Ezzel párhuzamosan kismértékben nőtt a pártpreferenciájukat eltitkolók és a mindenképp távolmaradók aránya is – áll a Századvég és a Forsense közös kutatásában.

Zuhant az MDF

Az októberi adatok szerint a pártpreferenciákban a nyár folyamán tapasztalt ingadozás nem folytatódott. A két nagy párt támogatottsága közötti különbség 10 százalékponton állandósult, mind a Fidesz (28 százalék), mind az MSZP támogatóinak aránya (18 százalék) a teljes lakosságon belül egy százalékponttal haladja meg a szeptemberi eredményeket. Az SZDSZ támogatottsága sem változott (1 százalék), ugyanakkor MDF tábora – feltehetőleg az MDF körüli viharok hatására – az előző havi 3 százalékhoz képest a liberális párt támogatottságának szintjére csökkent.

A kormány munkáját és az ellenzék tevékenységét is pozitívan megítélők aránya immár két hónapja kiegyenlített képet mutat. Jelenlegi felmérésünk egyik legfontosabb megállapítása, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok háromnegyede alkot negatív véleményt az ellenzék tevékenységéről. Ezzel párhuzamosan a kormány tevékenységét kevesebben, 61 százalék ítéli meg negatívan.

Már nem akarunk annyira kormányt váltani

A kormányváltás szükségességének megítélésében jelentősebb változást tapasztalni szeptemberhez képest. Míg a múlt hónapban 12 százalékponttal nagyobb volt a kormányváltást támogatók tábora a kormány megtartása mellett kiállókénál, addig októberre ez a különbség elolvadt.

A bizonytalan pártválasztásúak esetében számottevő változás történt, hiszen míg körükben, szeptemberben a kormányváltás támogatói voltak egyértelmű többségben, addig egy hónappal később már 43 százalékuk látná szívesebben, ha a jelenlegi kormány folytatná munkáját, s csak 23 százalék szeretne kormányváltást. Ez minden bizonnyal a pénzügyi és gazdasági válságra vezethető vissza, hiszen ebben a szituációban az emberek stabilitásra vágynak, és tartanak egy esetleges előrehozott választástól és az abban rejlő kockázatoktól.

A jelenlegi politikai helyzet lehetséges megoldásai közül jelenleg is az előrehozott választások támogatói tábora a legnagyobb (41 százalék). Az SZDSZ visszatérése a koalícióba – Gyurcsánnyal vagy nélküle – népszerűbb opció (összesen 24 százalék), mint az MSZP kisebbségi kormányzását jelentő lehetőségek (19 százalék).

Immár a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) van azon a véleményen, hogy az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan kormányozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik