Belföld

Több férőhely a hajléktalanoknak a fővárosban

A téli időszakra 722 új férőhelyet hoznak létre hajléktalanoknak a fővárosban, ahol eddig ötezer otthontalan kaphatott szállást - erről Demszky Gábor főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes beszélt kedden sajtótájékoztatón.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) épületében számolt be Demszky Gábor főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a hajléktalanok téli ellátásáról. A főpolgármester elmondta, a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottsága elfogadta az ellátó szervezetekkel és a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzultatív Tanáccsal egyeztetett Operatív Intézkedési Tervet a hajléktalanok téli ellátásáról.

A fővárosban élő nyolcezer hajléktalan többségének tudnak biztosítani szálláshelyet. A meglévő ötezer férőhely mellett újabb 722 működik a krízis időszakban. A BMSZKI 326, az együttműködő szervezetek 376 időszakos férőhelyet alakítottak ki – mondta. Novembertől márciusig kilenc szervezet ad élelmet az utcán, míg az utcai gondozásban húsz szervezet vesz részt. Speciális egészségügyi, orvosi programok működnek, 74 lábadozó férőhelyet is működtetnek.

A fővárosi önkormányzat – a tavalyival megegyezően – idén több mint 2,5 milliárd forintot költ hajléktalanok ellátására. A BMSZKI működési költsége meghaladja az 1,8 milliárdot, az ellátásban résztvevő szervezeteknek több mint 367 millió forintot biztosít a főváros, mely saját forrásból egészíti ki az állami normatívát.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön tárgyalja a hajléktalanok ellátásáról szóló 1999. évi koncepció felülvizsgálatát. Ikvai-Szabó Imre elmondta, hogy a fővárosban működő ellátórendszer a partnerségre épül a jövőben is. Cél, hogy csökkenjen az utcán élők száma, és lehetőséget teremtsenek a hajléktalanoknak, hogy visszajussanak otthonukba, családjukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik