Belföld

Székely: a gyógyszerészek doktori címet kapnak

Rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása, a "végső szót" a regionális tiszti főorvos mondja ki; módosítják a gyógyszer-gazdaságossági törvényt és a gyógyszerészek doktori címet kapnak - mondta el az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Székely Tamás tárcavezető a legfontosabbnak az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló jogszabály (kórháztörvény) módosítását tartja. Ennek megfelelően a szakellátásban országosan meghirdetik a minimális óraszámokat, amelyeket a fenntartónak biztosítania kell és maximálják a biztosító által finanszírozott ellátásokat.

Az ellátásszámokat évente újraosztják, amelyre a biztosító tesz javaslatot, a regionális egészségügyi tanácsok pedig javaslatokat tehetnek, a döntést azonban a regionális tiszti főorvos hozza meg – közölte a tárcavezető. Az egészségügyi intézmény fenntartója kezdeményezhet majd, ha saját intézményein belül ellátást szeretne átcsoportosítani – ezt szintén a területileg illetékes tiszti főorvosnál kell kezdeményezni és azt ő is engedélyezi.

A tartósan kihasználatlan kapacitásokról szólva Székely Tamás azt mondta, azokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) folyamatosan figyelemmel kíséri, és javaslatot tehet azok átadására olyan intézményeknek, amelyeknél arra szükség van.
A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a járóbeteg-ellátásban is – hasonlóan a kórházaknál – bevezetik a területi ellátási kötelezettséget, amely a szolgálatóra ró kötelezettséget: e szerint a területéhez tartozó lakhelyekről érkező betegeket köteles ellátni.

Nem lesz részleges térítési díj

A miniszter kérdésre válaszolva megerősítette, nem tervezik bevezetni az úgynevezett részleges térítési díjat, vagyis azt, hogy ha a páciens nem a beutaló szerinti egészségügyi intézményt veszi igénybe, akkor fizetnie kellene. Az OEP-nek kell majd ellenőriznie az ellátási előírások betartását. A biztosító, amennyiben hiányosságot talál, az adott szakmára szóló szerződést módosíthatja, felbonthatja és az ellátást átadhatja egy súlyponti vagy országos intézménynek – mondta el Székely Tamás.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozatát figyelembe véve módosítják a gyógyszer-gazdaságossági törvény gyógyszerismertetői díjra vonatkozó passzusát is – fejtette ki a minisztérium vezetője. A változtatás eredményeként csak azon orvoslátogatók után kell fizetni a gyógyszergyáraknak havi 416 ezer forintot, akik ténylegesen ezt a tevékenységet végzik. (Az Ab azt kifogásolta, hogy a törvény minden regisztrált orvoslátogatóra nézve kötelezővé tette a díj fizetését, függetlenül attól, hogy az adott gyógyszerismertető valóban végezte-e ezt a feladatot.)

Szintén a gyógyszertörvény módosítása kapcsán pontosítják a gyógyászati segédeszközök fogalmát, továbbá a jövőben a gyógyszerészek is doktori címet kapnának.

Fidesz: veszélyben az ellátás

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: Székely Tamás nem az egészségügy valós problémáiról beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón, hanem pr- és kommunikációs eszközökkel próbálja elterelni arról a figyelmet.
Mint kiemelte, az egészségügyet ma leginkább a pénztelenség, és a “kormányzati ámokfutás által keltett működési zavarok” jellemzik. Hozzátette: mind a pénztelenség, mind pedig az egészségügyre rákényszerített működési zavarok az ellátás biztonságát veszélyeztetik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: “40-50 milliárd forintos reálérték csökkenést kell elszenvednie az egészségügyi szférának”. Hozzátette: az egészségügy jelenlegi helyzetében ilyen elvonás alapvetően veszélyezteti az egészségügy működőképességét.
Véleménye szerint a teljesítmény-volumenkorlát okozza a kórházak legnagyobb ellátási zavarát. Ezt a korlátot el kell törölni – jelentette ki a szóvivő. Mint hangsúlyozta, a teljesítmény-volumenkorlát embertelen, szakmaiatlan és teljesen felesleges szabályozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik