Belföld

A fővárosból segítettek Zuschlagnak?

A másodrendű vádlott vallomásával folytatódott kedden a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Lados István a Fővárosi Közgyűléshez és a Regionális Ifjúsági Tanácshoz beadott pályázatokról beszélt meghallgatásának ötödik napján.

Beszámolt arról, hogy 2003-ban találkozott Danielisz Bélával, a Fővárosi Közgyűlés Városrendezési Bizottsága akkori elnökével, aki személyes hangvételű beszélgetésen arról érdeklődött, milyen kapcsolatban van Zuschlag Jánossal. Mint hozzátette, Danielisz Béla feltörekvő, komoly befolyással bíró politikusnak állította be Zuschlagot, és elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál is pályázati lehetőségek nyílnak.

Lados vallomása szerint Zuschlag azt állította, hogy Danielisz Béla segítségével a pályázatok “le vannak mutyizva”, és a hozzá kötődő egyesületek pályázatai sikeresek lesznek. A Fővárosi Önkormányzathoz beadott pályázatok megírásában Őri András negyedrendű vádlott is részt vett.

Ezután a Regionális Ifjúsági Tanácshoz (RIT) benyújtott pályázatokról vallott a másodrendű vádlott. Vallomása szerint a RIT egyfajta gyűjtőhelye volt a szocialista párthoz köthető személyeknek. Lados István azt mondta, hogy a közép-magyarországi RIT inkább Zuschlaghoz, a dél-alföldi pedig az Ujhelyi Istvánhoz köthető személyek gyűjtőhelye volt.

A RIT-ek döntési helyzetben voltak, a pályázatra bocsátható pénzeszközök fölött rendelkeztek. Lados István beszámolt egy olyan esetről, amikor Zuschlag János vitába keveredett az egyik RIT-vezetővel, mert az nem akart kedvezni a pályázatok elbírálásában.

Lados István megnevezte azokat, akiket állítása szerint Zuschlag János bejuttatott a közép-magyarországi RIT-be, akik gondoskodtak arról, hogy a Zuschlaghoz köthető egyesületek pályázatai eredményesek legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik