Belföld

Dávid Ibolya: ezermilliárdos megtakarítás kell

A költségvetésben 1000-1100 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a válság leküzdése érdekében, amelyből az azonnal bevezethető intézkedések 500 milliárdot jelenthetnek - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden délelőtt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

Az egyéves válságkezelő program keretében a 13. havi nyugdíj egy éves felfüggesztése, a nyugdíjak 2008. évi szinten tartása, a közszféra béreinek nominális, 2008 évi szinten tartása és a bónuszok és jutalmak idei eltörlése 500 milliárd forintos megtakarítást hozhat – mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke javasolta, hogy a versenyszférában is kössenek megállapodást a munkaadók és a munkavállalók a bérek befagyasztásáról, valamint önmérsékletre kérte a pénz és tőkepiac szereplőit a bónuszok és jutalmak kifizetésekor. A vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatások felfüggesztését, annak átalakítását hiteltámogatássá vagy állami garanciává is a szükséges lépésekhez sorolta Dávid Ibolya.

“Ha a politikusok nem képesek megalkotni a válságkezelő programot Magyarországon, akkor majd a Nemzetközi Valutaalap fogja diktálni a lépéseket” – fogalmazott az MDF elnöke. Nominális bérbefagyasztás 2008-as szinten, az Európai Unió forrásaihoz való hozzájutás egyszerűsítése és az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás az MGYOSZ javaslatainak három legfontosabb válságkezelő lépése – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. Az ERM-2 rendszer tagjai ugyanis az Európai Központi Bank ernyője alá kerülnek, ami gyakorlatilag védelmet jelent – tette hozzá.

A válságkezelést követő kilábalás időszakában a reálbérek megőrzését lehet megcélozni, és elő kell készíteni az élőmunkaterhek csökkentését elősegítő adóreformot – sorolta az MGYOSZ távolabbi programját az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik