Belföld

Egynapos daganatdiagnózis magyar világújdonsággal

Daganatos betegségek egynapos szövetdiagnosztikáját kínálja a Semmelweis Egyetem kft.-je. A világon elsőként alkalmazott eljáráshoz viszont az egyetemen kifejlesztett eszköz egyelőre csak pénzért és csak ambuláns betegeknél alkalmazható - írja a Népszabadság.

A Semmelweis Egészségügyi Kft. egy napon belül megmondja, hogy van-e a páciensnek daganata, illetve ha igen, rosszindulatú-e – olvasható a cikkben. “Mindannyian tudjuk, hogy még a rossz hír is jobb, mint a bizonytalan, kétségbeesett várakozás.

A betegség kezelésében és megfékezésében is minden nap számít, ezért a minél előbb megkezdett terápia jelentősen növelheti a gyógyulás esélyét” – olvasható a szolgáltató honlapján, ahol kiderül: a szövettani minta beérkezését követő 24 órán belül elektronikus értesítést küldenek a vizsgálat eredményéről SMS, e-mail vagy fax formájában a kezelőorvosnak, majd erről a beteg is hasonló módon információt kap. Ezt követően postázzák a leletet – és a számlát.

Hogy az egyelőre a járóbeteg-ellátásban bevezetett eljárás jogilag tiszta lehessen, a páciensnek írásban le kell mondania az egészségbiztosítási finanszírozásról. Kérdéses volt ugyanis, mennyire jogszerű az egyetem eszközeivel az amúgy ott végzett, OEP-finanszírozott vizsgálatok helyett külön fizetségért nyújtani szolgáltatást – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik