Belföld

12,5 milliárd dolláros IMF-hitel?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeret összege 12,5 milliárd dollár lehet - értesült az amerikai Forbes magazin hétfőn.

A IMF “jelentős pénzügyi csomagot” jelent be a következő napokban Magyarország javára – közölte előző nap Dominique Strauss-Kahn, a valutaalap vezérigazgatója.

A Forbes magazin David Haunert, a Bank of America elemzőjét idézte, aki szerint az IMF Magyarország számára valószínűleg 12,5 milliárd dolláros hitelkeretet fog megnyitni.

A Forbes úgy fogalmazott: Magyarország nagyon vágyott a rendkívüli pénzsegélyre, és most úgy tűnik, hozzájut a mentőövhöz az IMF-től. A nemzetközi pénzintézmény korábban Izlandot 2,1 milliárd, Ukrajnát 16,3 milliárd dolláros hitelkerettel segítette meg.

Egyenlő módon

Az Ukrajna számára megnyitott hitelkeret nyolcszorosa az ukrán IMF-kvótának. David Hauner szerint Magyarország, amely kisebb gazdaság, hasonló arányú hitelkerethez juthat. “Az IMF-nek óvatosnak kell lennie, egyenlő módon kell kezelnie az országokat” – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország talán jobb pénzügyi helyzetben van, mint Ukrajna, “meglepődnék, ha több pénzt kapna”.

A cikk szerint Ukrajna fő problémája hatalmas acélgyártó iparága, amely megsínyli az acélárak esését. Magyarországon viszont jelentős az állampolgárok deviza – svájci frankban és euróban jegyzett – eladósodottsága. A magyar devizaadósság a GDP 34 százalékát tette ki június végén, Lengyelország esetében ez a mutató csak 11, Csehországban 4 százalék.

Önbeteljesítés

Hauner szerint a befektetők aggodalmai önbeteljesítők lettek. Ha az emberek nem vesznek fel több devizahitelt, a forint iránti támogatás jelentős része eltűnik – mondta.

A hétfői The New York Times szerint Magyarország és Ukrajna megfertőzhette Lengyelországot is, amelyet egyébként pénzügyileg egészségesebb állapotban levőnek tartanak.

Segítség

Az Európai Központi Bank egy újabb nem euróövezeti uniós állam, Dánia részére biztosít lehetőséget 12 milliárd euró erejéig devizaügyletekhez.

Az úgynevezett swap lehetőség a dán központi bank részére a szükséges ideig áll rendelkezésre – derül ki az EKB hétfői bejelentéséből. Célja a rövid lejáratú piaci ügyletekhez euró biztosítása, tekintettel arra, hogy a bankközi euróhitelezés a mostani pénzügyi válság időszakában nehézzé és drágává is vált.

Magyarországnak is

Dánia pénzének, a koronának az árfolyamát az euróhoz kötötték – emlékeztet a jelentés. Az EKB-val kötött megállapodással az euró árfolyama mérsékelhető Dániában.

Emlékezetes, hogy az EKB a magyar MNB-vel is kötött hasonló likviditást javító megállapodást, 5 milliárd eurós keretben, és Svájccal is létrejött a banknak hasonló ügylete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik