Belföld

A Parlament előtti sortűzre emlékeznek

Az 52 évvel ezelőtti Parlament előtti sortűz közel száz áldozatára emlékeznek 1956-os szervezetek és túlélők szombaton a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium árkádja alatt felállított márványtáblánál, ahol mécseseket, koszorúkat és virágokat helyeznek el.

A “véres csütörtök” áldozatainak és háromszáz túlélőjének emléket állító táblánál este nyolc óráig tekinthető meg a történteket felidéző tabló. A nap folyamán a helyszínen túlélők idézhetik fel a tragikus órákat. A golyónyomokat az épület falába ütött vasszögek jelképezik; ezeket az ártatlan áldozatokra utalva fehér rózsákkal díszítették fel.

Az emlékpontnál elhelyezett tabló felidézi az 52 évvel ezelőtt történteket. Eszerint 1956. október 25-én délelőtt több ezer békés felvonuló gyűlt össze a Parlament előtt. A budapesti polgárok közül sokan beszédbe elegyedtek a Kossuth téren szolgáló szovjet katonákkal; a barátkozás nyomán több ott álló tankra – a fényképek tanúsága szerint – a magyar nemzeti színű zászlót is kitűzték. Ugyanebben az időben a közeli pártközpontban (a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottságának székhelyén, az V. kerületi Akadémia utca 17. szám alatt) a párt központi bizottsága a szovjet kommunista párt több vezetőjével, köztük Szerov tábornokkal ülést tartott.

A tábornok, amint értesült a magyar polgárok és a szovjet katonák között alakuló jó viszonyról, azonnal tűzparancsot adott ki. Arra, hogy ezt követően pontosan mi történt, a téren állók a kialakult pánik miatt többféleképpen emlékeznek vissza, de az biztos, hogy a szovjet katonák mellett a pártközpont védelmére kirendelt egységek is tüzet nyitottak a békés polgárokra. Szemtanúk szerint a Kossuth tér épületeinek a tetejéről, így a mai földművelésügyi minisztériumról is lőtték a menekülőket.

A Kossuth téri vérfürdő áldozatainak a száma megközelítette a százat, a sérülteké pedig a háromszázat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik