Belföld

Orbán segítséget kért Merkeltől és Sarkozytől

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérte annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank likviditást fokozó intézkedéseit terjesszék ki a Magyarországon működő bankokra is.

Orbán Viktor pénteki keltezésű levelében arra hivatkozik, hogy az Európai Központi Bank, amely általános körülmények között az euróövezet országaiban fejti ki tevékenységét, számos fontos nyíltpiaci műveleteket tett az elmúlt időszakban a likviditás megőrzése érdekében.

A Fidesz elnöke szerint azonban a pénzügyi válság mélyülése az eurózónához nem tartozó uniós tagországokban működő bankoknál is komoly likviditási zavarokat okozott, Magyarország gazdasága és bankrendszere pedig különösen kiszolgáltatott a nemzetközi pénzügyi zavaroknak.

Orbán Viktor ezért arra kéri a német kancellárt és a francia elnököt – akik hozzá hasonlóan az unióban az Európai Néppárthoz tartoznak – hogy járjanak közbe az Európai Központi Bank elnökénél Jean-Claude Trichet-nél, hogy a likviditás fokozása érdekében az Európai Központi Bank teljes körűen terjessze ki korábban meghozott intézkedéseit a Magyarországon működő bankokra is.

A Fidesz elnöke szerint az intézkedés annál is inkább indokolt, mert az egységes belső piacon működő pénzintézetek eltérő kezelése komoly hátránnyal sújtja az eurózónához még nem csatlakozott tagországokat és egyben súlyosan torzítja az egységes piacon folyó verseny feltételeit.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint Orbán Viktor azért írt levelet, mert a Fidesz a maga módján így próbál segítséget és valódi megoldást kínálni a válság megoldása érdekében. Míg az Európai Unió tagállamai határozott, egyértelmű lépéseket tettek a válság mérséklése érdekében, a magyar kormány intézkedései nem tudják kezelni a válságot.

Magyarországon bizalmi és vezetési válság van, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány alkalmatlan és tehetetlen, amit eddig tett az valódi segítséget nem jelentett az embereknek – tette hozzá a fideszes politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik