Belföld

Gyerekeket is felvettek a gárdába

Újabb négyszáz tagot, köztük több gyermeket avattak a Magyar Gárda tagjává szombat délután Budapesten, a Hősök terén. Felszólalt Ifj. Hegedűs Lóránt, Für Lajos, Wittner Mária, Kiss Róbert és Vona Gábor is.

A Magyar Gárda negyedik alkalommal tartott országos avatási ünnepségén a szónokok arról beszéltek, hogy a Jobbik által éltre hívott szervezet sem kormányzati erővel, sem belső feszültségek keltésével nem lehet feloszlatni, szétzülleszteni.

Bírálták az egyházat és az árulókat

A gárdisták az Andrássy útról árpádsávos és vármegyés zászlók alatt vonultak a kordonnal körbezárt Hősök terére, ahol a Szent Korona másolatára tettek esküt. Egy hat év körül kislány a rendezvény ideje alatt rosszul lett.

A kordonon kívül mintegy félezernyi szimpatizáns kísérte figyelemmel az avatási ünnepséget, a közelben jelentős rendőri egységek várakoztak.

KÉPGALÉRIA (Fotó: Gáti András)

KÉPGALÉRIA (Fotó: Gáti András)

A Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész a Hősök terén bírálta egyháza vezetését, mert – mint fogalmazott – “evangélium és egyházellenesnek” nyilvánították a Magyar Gárdát, és árulónak nevezte a kivált gárdatagokat. ( Dósa Istvánt, a gárda előző országos főkapitányát két hónapja leváltották, de ő ma is legitim vezetőnek tekinti magát. A hozzá csatlakozott több tucatnyi gárdista és megyei kapitány új gárdát szervez, avatási ünnepségüket vasárnap Székesfehérváron tartják.)

Már 2000-en vannak

Für Lajos, az Antal- és Boros-kormány volt honvédelmi minisztere azt mondta: “földomlásos idők előtt állunk”, ezért a gárdának kell erősnek és eltökéltnek lennie, míg Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a magyar közszereplőket, hogy nyilatkozatban mondják ki: “nem vagyok semmilyen, a hazám ellen tevékenykedő érdekcsoport tagja, és Magyarországnak tudatosan nem ártok”.

Kiss Róbert, a Magyar Gárda országos parancsnoka bejelentette: a büntető törvénykönyv átdolgozására és börtönprogramok készítésére munkabizottságot hoznak létre. Kijelentette: a négyszáz új gárdataggal már több mint kétezren vannak, és a “szakadár társulat jellemtelen játéka” ellenére is erősek maradnak.

Összeomlik a neoliberális világuralom?

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke szerint “sorsfordító idők jönnek, és összeomlik a neoliberális világuralom”, ezért a gárdának kell egységet és céltudatosságot mutatni, hogy világválság okozói ne tudják átmenteni hatalmukat.

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a “nemzeti önvédelem kereteinek” megteremtése. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil- és kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak.

A Magyar Gárda 56 tagja tavaly augusztusban a Budai Várban, a Szent György téren tette le esküjét, legutóbb március 29-én szintén a Hősök Terént esküdött fel több száz gárdista.

A Magyar Gárda feloszlatására irányuló polgári per a Fővárosi Bíróságon március 12-én kezdődött el. A Fővárosi Főügyészség a szervezet tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulását követően döntött a feloszlatás kezdeményezéséről. A pert tárgyaló bírót augusztusban ismeretlenek megfenyegették, ezért új bírót jelöltek ki, és a szeptemberi tárgyalást december 15-re napolták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik