Belföld

Tobin-adót javasol a Szociális Charta 2008.

Egy néhány hónapja alakult szélsőbaloldali politikai mozgalom a neoliberális gazdaságpolitikát teszi felelőssé a válságért, s a Tobin-adó bevezetését és új közmunkahelyek létrehozását javasolja.

A válság kialakulásában különleges szerepe volt a neoliberális, neokonzervatív gazdaságpolitika korlátlan szabadpiaci elméletének – olvasható az idén nyáron alakult politikai mozgalom nyilatkozatában.

Ez a gazdaságpolitikai elmélet korlátozta az államokat ellenőrző, szabályozó funkciójukban és a liberalizáció, dereguláció, privatizáció szentháromsága köré szervezte azok működését.A társadalmak tagjait szélsőséges, individuális versenyre kényszerítette, miközben a társadalmi együttműködést és szolidaritást minden eszközzel akadályozta – vélik a nyilatkozatban.

A mozgalom a Tobin-adó bevezetését, s a válság következtében meglóduló munkanélküliség kezelésére közfoglalkoztató munkahelyek létrehozását javasolja.

A használhatatlanná vált közgazdasági elméletek, és képviselőiket is mellőzni kell, miközben gyökeret kell verjen egy új társadalom- és gazdaságpolitika, amely reményeik szerint demokratikus, közösségi és egyenlőségelvű lesz – olvasható a szervezet nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik