Belföld

Orbán optimizmusra bíztat

Félig ünnepi, félig politikai beszédet mondott Orbán Viktor október 23-án. A Nézőpont Intézet FigyelőNetnek készített gyorselemzéséből kiderült: a Fidesz elnöke szerint az új vezető szükségessége, és a polgárok optimizmusa a megoldás kulcsa.

Az elmúlt héten a pénzügyi válság végleg megváltoztatta Magyarország politikai napirendjét. Az új kérdés, hogy „ki a jobb vezető?” (amely más körülmények között csak a választási kampányban fogalmazódna meg), ezúttal hamarabb reflektorfénybe került. A két nagy párt, így Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor előtt azonos kommunikációs kihívás áll: riválisuknál meggyőzőbb képet kell mutatniuk a vezetői képesség tekintetében – áll a Nézőpont Intézet FigyelőNetnek készített gyorselemzésében.

Orbán Viktor a várban beszélt - GALÉRIA

Orbán Viktor a várban beszélt – GALÉRIA

Orbán Viktor félig ünnepi, félig politikai beszédet mondott 2008. október 23-án. Szónoklatában nem nélkülözte az egykori és a mai események között vont, megszokott párhuzamokat, azonban kerülte a konkrétumokat és ellenfelének említését. A megelőző napok Fidesz-kommunikációjával szemben, ezúttal nem hangzott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának sürgetése. Az ellenzéki pártelnök nem bocsátkozott szakpolitikai javaslatokba, hangsúlyozta azonban, hogy Magyarország „le fogja győzni a válságot” – áll Böszörményi Nagy Gergely vezető elemző írásában.

Két hete a miniszterelnök az „egység” iránti – válsághelyzetekben megerősödő – igényre alapozta a Nemzeti Csúcs összehívását, melyre a Fidesz elnöke most az „új vezetés” szükségességének és az „optimizmus” fontosságának hangsúlyozásával kívánt választ adni. Orbán retorikájának sarokpontja, hogy megfelelő kormányzati cselekvés hiányában az emberek optimizmusa jelenthet garanciát a stabilizálódásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik