Belföld

Kósa: Gyurcsánynak távoznia kell

Gyurcsány Ferenc távozását a hatalomból sürgette Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere csütörtökön, az egyetem melletti 56-os emlékműnél tartott beszédében.

A fideszes politikus párhuzamot vont 1956. október 23. és az ötven évvel későbbi, 2006. október 23-ai események, valamint az azóta is tartó megemlékezések között. Mint mondta: akkor is, most is kormányellenes jelmondatokat skandáltak az emberek, akkor is, most is rendőröket küldött a hatalom a tüntetők ellen. “Akkor a Kossuth téren dobtáras géppisztolyból lőttek, a Deák téren gumilövedékkel, könnygázzal. Ennyit fejlődtünk ötven év alatt” – fűzte hozzá.

Kósa Lajos ugyanakkor lényegi különbségnek nevezte, hogy ma demokráciában élünk, “az embereknek joguk van igazságot követelni és van bátorságuk is”.

A Fidesz alelnöke felidézte, hogy a rendszerváltáskori magyar társadalmat sokkolta az akkori államadósság nagysága, amelynek a mai a többszöröse. Ez szerinte ma csaknem százmillió euró, vagyis 26 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy “Magyarország minden lakója közel 3 millió forinttal tartozik”.

“Ezért vagyunk bajban, Magyarország az Európai Unió legrosszabb helyzetben lévő országa” – fűzte hozzá.

Magyarország mélyponton van – jelentette ki -, de “még mélyebbre is lehet ásni a sírt”, Gyurcsány Ferenccel ugyanis nem lehet kilábalni a válságból. “A baj okozója nem vezetheti ki az országot a válságból” – mondta Kósa Lajos, aki a müncheni megállapodást aláíró Chamberlain néhai brit miniszterelnök példáját idézte, akinek volt ereje lemondani, és átadni a hatalmat a cselekvőképes Churchillnek. Csak Gyurcsány Ferenc nem érti: ha nem lesz változás, nincs esély a válságból való kilábalásra”- ismételte meg az ellenzéki politikus.

A fideszes politikus szerint “ma Magyarországon a kormánynak a parlamentben nincs felhatalmazása”. Kósa Lajos szerint csak egyetlen kiút van a válságból, az, ha Gyurcsány Ferenc benyújtja a lemondását. Ehhez bátorság kell – tette hozzá, és Nagy Imre példáját említette, aki nem mondta ki 1956-ról, hogy ellenforradalom volt, ami Magyarország hős miniszterelnökévé tette.

Gyurcsány Ferencnek egy dolgot kell mondania: “bocsánat”, és el kell mennie – jelentette ki Kósa Lajos Debrecenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik