Belföld

Zuschlag-per: Lados vallott a pénzek elosztásáról

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja a civilszervezetek pályázatairól, az elnyert pénzek elosztásáról vallott kihallgatásán szerdán, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Fodor Endre bírói tanácsa előtt.

A tárgyaláson első alkalommal jelent meg a hatodrendű vádlott védője, Bánáti János, akiről Lados István azt vallotta a hétfői tárgyalási napon, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bízta meg a védelem szervezésével. Lados vallott arról, hogy Bánáti János, aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, az ügy nyomozati szakaszában bent járt a Legfőbb Ügyészségen, és betekintett az oda felkért iratokba.

“Kisnyúl, van-e lovetta”

A bizonyítási eljárásban a bíró kérdésére Lados István beszámolt arról, hogy az egyesületek által elnyert pénzek alapvetően három célra fordították: a kiskunhalasi MSZP-szervezet kampány- és egyéb rendezvényeinek támogatására, a Fibisz rendezvényeinek finanszírozására, valamint Zuschlag saját kiadásainak fedezetére, aki több alkalommal édesanyjának is utaltatott pénzt.

Lados felidézett egy esetet, amikor Zuschlag János utasította Őri András negyedrendű vádlottat, hogy nézze meg az egyesület számláját, szava szerint “kisnyúl, van-e lovetta”, és utaljon édesanyja számlájára át egy bizonyos összeget. A MSZP-s ifjúsági szervezetek egyesülése után létrejött Fibisz elnökhelyetteseként Zuschlag Jánoshoz tartozott a gazdasági ügyek intézése, a rendezvények anyagi támogatása.

“Mobilitasos kupleráj”

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Lados István a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) 2005 tavaszán benyújtott pályázatokról is beszélt. Zuschlag szavai szerint ekkor jobb pályázatokat kellett készíteni, mert “az NCA nem az a mobilitasos kupleráj”. A Mobilitas az ifjúságért felelős szaktárca mellett működő szervezet volt.

A kihallgatásból kiderült, hogy Prácser László kilencedrendű vádlott segített a pályázatok megírásában, míg Ocsovai Tamás, aki akkor a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára volt, lobbizott a Zuschlaghoz köthető civilszervezetek pályázatainak elbírálásánál. Ocsovai a pályázatokat ellenőrző tanácsot is vezette, így lehetősége volt arra, hogy értesítse Zuschlagot, ha valamelyik pályázat elszámolását nem akarták elfogadni.

Biznisz a parkolóban

Lados beszámolt arról, volt olyan eset is, amikor egy parkolóban személyesen adott át a helyettes államtitkárnak egy hamisított számlát. Elmondása szerint Ocsovai több alkalommal folytatott négyszemközti megbeszélést Zuschlaggal a Képviselői Irodaház 116-os szobájában. Lados szerint Prácser László olyan pályázatíró csapatot működtetett, amelynek tagjai nagyon jó pályázatokat írtak. Prácser “csapata” Zuschlaghoz köthető civilszervezetek pályázatait is elkészítette, amelyért 35 százalék “sikerdíjat” kapott.

Lados ismeretei szerint Ocsovai Tamás a minisztériumból történő távozása előtt még nyolcmillió forintot osztott ki a Zuschlaghoz és Prácserhez köthető szervezetek részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik