Belföld

Zászlófelvonás, gála és motoros felvonulás 23-án

Idén is több program közül lehet választani október 23-án. Az 1956-os hősökre több állami rendezvényen is megemlékeznek, de ezenkívül sok párt, egyesület és civilszervezet is saját rendezvényeket szervez. Délután pedig Orbán Viktor beszédét hallgathatják meg az érdeklődők.

A hivatalos tájékoztatás szerint az előttünk levő hosszú hétvégére 81 eseményt engedélyezett a rendőrség a főváros területén. A három nap során a legkomolyabb forgalomkorlátozások a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Jobbik, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Rendszerváltó Fórum vonulása, illetve a nemzeti ünnephez kapcsolódó állami és önkormányzati ünnepségek miatt lesznek.

Hivatalos állami rendezvények

2008. október 23. és november 4. között a Magyar Köztársaság Kormánya a hagyományos ünnepi megemlékezések mellett a lakosságnak, családoknak, gyermekeknek szóló rendezvényekkel idézi fel 56 eseményeit – áll a Kormányszóvivői Iroda lapunknak eljuttatott közleményében.

Az október 23-i állami ünnep programja fél tízkor kezdődik, a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával, az Országház előtt. Ezt követően, tíztől, a Vértanúk terén a közjogi méltóságok és az 56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt. Tizenegytől rövid ünnepi műsorral egybekötött koszorúzáson vesznek részt a közjogi méltóságok, az 56-os szervezetek képviselői, Nagy Imre családjának tagjai, valamint a Nagy Imre Alapítvány és Társaság képviselői az 56-os emlékműnél, az 56-osok terén.

A Forradalom lángja október 23-án este fél nyolckor, hagyományos katonai tiszteletadás mellett lobban fel, majd alszik ki november 4-én 18 órakor a Kossuth téren.

Gyurcsány és Mécs beszél az Operában

Október 23-án, este nyolckor kezdődik a hagyományos ünnepi gála a Magyar Állami Operaházban. Az idei műsor különlegessége, hogy a hagyományoktól eltérően dalok és sanzonok csendülnek fel, ismert és elismert hazai színészek – Básti Juli, Fullajtár Andrea, Molnár Piroska, Egyházi Géza, Haumann Péter, Hollósi Frigyes, Koltai Róbert, Kulka János – előadásában.

legyen ön is fn tudósító

Részt vesz a megemlékezésen? Ön is vonul a tömeggel? Fényképeit, észrevételeit írja meg Ön is a FigyelőNet Tudósítójába!

A műsorban az 1956-ban énekelt dalok, valamint későbbi szerzemények is szerepelnek, amelyek közvetlen tartalma, gondolatvilága a forradalmi eseményekhez és azok következményeihez kapcsolódik. Az ünnepi műsor előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint az 1956-os szervezetek képviseletében Mécs Imre mond majd köszöntőt.

Fényfestés és nosztalgiavillamos

Október 23. és 25. között az esti órákban, este hattól éjfélig fényfestés fogja korabeli képekkel és nemzeti motívumokkal díszíteni a Parlament épületét és az emlékművet az 56-osok terén.

Október 23-án egész nap Forradalmi Villamos közlekedik a 4-es 6-os villamos vonalán a budapesti Nagykörúton. A korhű, 56-os képekkel díszített jármű korabeli ruhákba öltözött személyzete az állomásokban megállva a forradalomról szóló történelmi zsebkönyvet osztogat majd a várakozóknak.

Október 23-án tizenegy és este hat között a Nyitott Múzeum 56 várja a családokat és gyerekeket. A helyszínen történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok idézik meg az 50-es évek és 1956 forradalmi napjait, korabeli járművek kiállításával.

A kiállítás területén működő szabadtéri pénzverő géppel bárki elkészítheti saját 56-os emlékérmét, amelynek egyik oldalán egy lyukas, nemzeti színű lobogó látható, a másikon pedig az 1956-2008 dátum.

Pártok, mozgalmak, szervezetek

A fővárosban több párt és civil szervezet is tart megemlékezést. A budai önkormányzatok rendezvénye délután háromkor kezdődik a budai Vár területén; a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor is beszédet mond.

Nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: FigyelőNet)

Nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: FigyelőNet)

A MIÉP a Hősök terén tart megemlékezést, a Zöld Párt az Olimpiai Parkban, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pedig délután kettőtől a Bajcsy-Zsilinszky útra várja az érdeklődőket.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom délután négytől lesz a Déryné közben, a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Terror Házához vonul, a Rendszerváltó Fórum a Corvin köz, a Széna tér és az Alkotmány utca hármasát jelölte meg helyszínnek. A Magyarok Világszövetsége este héttől a Semmelweis utcában tart megemlékezést, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 az Alkotmány utcában.

Ezen kívül két motoros felvonulás is lesz Budapesten: a Gój Motoros Egyesület a Jagelló út – Corvin köz – Mansfeld szobor útvonalon vonulnak végig, míg a Nemzeti Érzelmű Motorosok Csömörről érkeznek a XII. kerületi Turul szoborhoz, délután kettőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik