Belföld

Fodor semmit sem zár ki

Azért van szükség a mai ötpárti egyeztetésre, mert bár a kormánynak a gazdaság fehérítése és az adórendszer egyszerűsítése kapcsán tervezett intézkedési iránya jónak látszik, "az ördög a részletekben lakozik", ezért közösen kell áttekinteni a javaslatokat - mondta az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor kiemelte: már a múlt szombati nemzeti csúcson is elmondta, hogy van jó néhány javaslat az asztalon, amelyekkel kezelni lehet a kialakult válsághelyzetet, és most mindenkinek félre kell tennie presztízsszempontjait, mert a legfontosabb az, hogy mi a legjobb az ország számára.

A liberális pártelnök felidézte, hogy a hétvégén a többség egyetértett abban: a hiánycsökkentésnek és a stabilitás megteremtésének van elsőbbsége, és erre szolgál az SZDSZ plafontörvényre vonatkozó javaslata is. Megjegyezte: örül annak, hogy a miniszterelnök visszalépett az MSZP-MDF módosító javaslatától, amely a plafontörvény felpuhításra irányult.

Újrakezdik?

Arra a felvetésre, hogy megkezdődött-e a közeledés az SZDSZ és az MSZP között, Fodor Gábor azt felelte, a világgazdasági válság hatásai Magyarországot is érintik, emiatt sok mindent újra kell gondolni, mert az országnak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség. Hozzátette: amit az SZDSZ ellenzéki pártként megtehet, azt az ésszerű javaslatok mentén meg kell tenni.

Jó jel, hogy a kormányban a jelek szerint megvan a kompromisszumkészség, ezért az SZDSZ is hajlandó közeledni – fogalmazott Fodor Gábor. Példaként említette, hogy az adóreformban szereplő javaslataik között nem az adócsökkentést szerepeltetik az első helyen a következő időkben. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy lemondanak az adóreformról.

A kormánynak a válság kapcsán meghozott döntéseiről az ellenzéki pártelnök azt mondta, a kezdeti lassú reakciók után, ha kissé késlekedve is, de a kabinet megtette a szükséges lépéseket. Most viszont a stabilitás megteremtésére és széles körű politikai konszenzusra van szükség.

Kiadás, csökkentés

Fodor Gábor szerint ki kell mondani, hogy idén elsődleges prioritást élvez az állami kiadások csökkentése, miközben a hiánycélt 3 százalékhoz kell közelíteni.

Jövőre pedig el kell fogadni a plafontörvényt, méghozzá a szigorú, nem pedig a felpuhított változatát. Nem szabad elvinni az ügyet abba az irányba, amerre az MSZP és MDF közösen elindult. Ezért figyelemreméltó, hogy a miniszterelnök a nemzeti csúcson már visszalépett ezektől a javaslatoktól – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ megszavazza-e a büdzsét, Fodor Gábor azt mondta, erről még korai beszélni, mert akkor látnak majd világosan, ha alaposan áttanulmányozták az előterjesztést. Elmondta viszont, hogy az átdolgozott költségvetésben is számtalan problémát találtak. Fodor Gábor szerint a javaslat reálisabb, mint a korábbi, de még midig a néhány hónappal ezelőtti állapotot tükrözi, hiszen 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A politikus leszögezte: nem lehet irreális kiindulópontra építeni a büdzsét.

Megújulók

Az SZDSZ-en belüli változásokat elemezve azt mondta, ha valaki megnézi a szabad demokraták ügyvivő testületét, akkor feltűnik, hogy ők tudták a legátfogóbb megújulást felmutatni a politikai erők közül. Ennek alátámasztására kitért arra, hogy nincs még egy olyan párt, ahol annyi fiatal jelenne meg a pártvezetésben, mint az SZDSZ-nél.

Példaként említette az ügyvivő testület tagjaként tevékenykedő Gusztos Pétert, John Emesét, Csőzik Lászlót és Léderer Andrást, akik közül az első három a párt Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője volt, míg Léderer András most áll a testület élén. Mint mondta, van utánpótlás, és használják is ezeket a fiatalokat, így “egyedüli politikai erőként végre tudtunk hajtani egy valódi generációváltást”.

Kóka és Fodor

Kóka Jánosról, a párt volt elnökéről, jelenlegi parlamenti frakcióvezetőjéről Fodor Gábor azt mondta, hogy normális a viszonyuk, és jól tudnak együtt dolgozni. Arra a kérdésre, hogy decembert követően, amikor lejár Kóka János frakcióvezetői mandátuma, továbbra is a képviselőcsoport vezetőjeként számol-e vele, annyit mondott, hogy továbbra is együttműködésre fog törekedni elődjével, de ezt nem kívánta részletezni.

A közelgő október 23-i ünnep kapcsán az SZDSZ elnöke azt mondta, húsz évvel ezelőtt azért kellett hatalmas rendőri erőket mozgósítani, hogy ne lehessen megünnepelni október 23-át, ma azért kell, hogy lehessen. Fodor Gábor szerint éppen ezért minden politikai erőnek érdemes elgondolkodnia, hová vezet a megosztottság és az értelmetlen hitvita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik