Belföld

Új dokumentum került elő 56-ról

Új dokumentum került elő az 1956. október 23-i forradalomról. A Nagy Imre és a tüntetők képviselői közötti tárgyalásokat megörökítő feljegyzést Fenyvesi Mária országgyűlési gyorsíró készítette a Parlament miniszterelnök-helyettesi tárgyalójában.

Az 1956-os Intézet tájékoztatása szerint az 1956. október 23-án, körülbelül este negyed tíz és negyed tizenegy között elhangzott beszélgetés leiratából kiderül: a budapesti fiatalok részt szerettek volna venni az ország legfelsőbb vezetését jelentő politikai bizottság aznap éjszakai ülésén – ahol döntöttek Nagy Imre miniszterelnökké való kinevezéséről -, valamint kérték, hogy a rádióban is mondjon beszédet Nagy Imre.

Az érezhetően megrendült és zaklatott Nagy Imre továbbra is aznap este mondott beszédének mondatait ismételgette a higgadtságról és a fegyelemről, arra, hogy menjen a rádióhoz, nem mondott se igent, se nemet.

Az október 23. esti, Parlament előtti Nagy Imre-beszéd felemás fogadtatása nyomán a jelenlévőket a dokumentum szerint elsősorban két kérdés foglalkoztatta: mit tesz most a tömeg és hogyan reagál a tömegtüntetésre a hatalmi központ. Az emberek hazamennek-e, illetve fellépnek-e a tömeggel szemben a fegyveres testületek.

A kutatóintézet által közzétett feljegyzés szerint a szobában tartózkodott az egyetemi hallgatók küldöttségén kívül három miniszterelnök-helyettes: Erdei Ferenc, Mekis József és Hidas István, valamint Déry Tibor, Veres Péter, Aczél Tamás írók, illetve Fazekas György újságíró.

A beszélgetés után Nagy Imre a pártközpontba, a küldöttek a rádióhoz indultak azzal, hogy majd visszatérnek, megtudakolandó a döntéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik