Belföld

Kiemelték a Margit hídnál talált bombát

Kiemelték és elszállították kedden azt a szovjet rombolóbombát, amelyet a Margit híd közelében találtak a Dunában - tájékoztatta Nagy Katalin, a Magyar Honvédség tűzszerészetének sajtóreferense.

A szerkezetet egy markoló segítségével emelték ki a vízből. A tűzszerészek megállapították, hogy a bomba nem tartalmaz “működő részt”, a robbanószerkezet úgynevezett orrgyújtóval rendelkezett, de az orrforma deformálódott, így számítani lehetett arra, hogy működésbe lép.

A bombát a IV. kerületi külső Váci útnál lévő kikötőbe szállították el hajóval, ahol a tervek szerint két hét múlva hatástalanítják – ismertette Nagy Katalin.
Elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban a rakpart építkezése közben egy munkakép fordította ki a vízből a szerkezetet, majd a bomba visszaesett a folyóba.

A kiemelés miatt korábban lezárták a Margit hidat és a rávezető utakat, a Margitsziget stadion felőli részét és a Bem rakpart érintett szakaszát, kerülő útvonalon jártak a BKV-járatok – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-vel.

Kácsorné Török Ildikó, a II. kerületi polgári védelmi igazgatóság munkatársa elmondta, hogy kiürítették a Bem rakpart 54-55. számú lakóházat; az épületben 32 ember lakik, többségük jelenleg munkában van, vagy az előzetes tájékoztatás miatt a családjánál tartózkodik. A ház lakóinak a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban adnak helyet, ám ott eddig senki nem jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik