Belföld

Kerülik a budapesti egyetemeket a falusi fiatalok

Valószínűleg önszelekciót működtetnek, s ezért eleve csak olyan képzéseket céloznak meg a falusi fiatalok, ahol kisebb a verseny, s ahová alacsonyabb pontszámokkal is be lehet kerülni - írta a keddi Népszabadság.

A falusi fiatalok hangsúlyosan kevésbé választják továbbá a budapesti egyetemeket, főiskolákat – állapítja meg Kiss Paszkál szociálpszichológusnak a lapban bemutatott elemzése, amely a 2007-es jelentkezési és felvételi statisztikákon alapul.

A kutatás összesen 96.078 diák adatait vetette össze a fölvett 69.499 új hallgató adataival, s az eredmények azt bizonyították, hogy a faluról érkezők hátrányba kerülnek – olvasható a cikkben.

A felvételin pluszpontot érő nyelvvizsgát a városiak 45 százaléka, a községből érkezőknek csak a 34 százaléka tudta felmutatni, igaz, a hátrányos helyzet miatt járó többletpont esetében fordul a kocka: a községbeliek 9,3 százaléka, a városiaknak pedig csak 4,9 százaléka kapott ezért pluszpontot.

A falusiaknak a szakterületük kiválasztásában is nagyobb rugalmasságra van szükségük, hiszen közülük többnek kellett módosítania eredeti elképzelésein, azaz nagyobb arányban jutottak be más szakra vagy szakterületre, mint amit első helyen jelöltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik