Belföld

Karácsony előtt mehet villamos a Szabadság hídon

Karácsony előtt megindul a villamosforgalom, májustól pedig az autók is járhatnak a felújított Szabadság hídon; a Margit híd teljes rekonstrukciója a jövő év elején indul - erről is beszámolt kedden sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester.

Mint elmondta, Budapesten a 2006-ban vállalt feladatok csaknem 60 százaléka megvalósult, a megkezdett fejlesztések pedig várhatóan 2010-ig befejeződnek.

Hozzátette: a budapesti szervezetek 2007-ben 1.544 milliárd forintot fordítottak beruházásra, ami az ország összes beruházásának 45 százalékát jelenti. Ez egy lakosra vetítve egy évben 345 ezer forint értékű új fejlesztést jelent, ami háromszorosa annak, mint amennyi egy vidéki lakosra jut.

Gyarapodás

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) 37 százalékát Budapesten állították elő 2006-ban, további 10 százalékát pedig a főváros vonzáskörzetében – közölte a főpolgármester.
Demszky Gábor arról is beszélt, hogy ismét meghaladta az 1 millió 700 ezret Budapest lakosainak a száma. A természetes fogyás csökkenése és a betelepülők nagy száma miatt a főváros lakossága évről évre növekszik, „6 ezer fővel, egy nagyközségnyi emberrel vagyunk többen, mint a ciklus elején” – mondta el a főpolgármester.

Eredményként említette, hogy kiszorították, illetve kiszorítják a nehézgépjármű-forgalmat Budapest belterületéről. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megjegyezte, hogy a 12 tonnánál nagyobb teherbírású gépjárművek gyakorlatilag nem közlekedhetnek majd a fővárosban, csak elkerülő utakon.

Hozzátette, hogy ennek kapcsán további egyeztetéseket folytatnak a szakmai, a civil szervezetekkel, valamint az önkormányzatokkal.

Ami kész van

Demszky Gábor elmondta: befejezték az M2-es metró felújítását, elkészült az M0-s körgyűrű több szakasza, valamint a Megyeri híd, ami annyit jelent, hogy az átmeneti kellemetlenségek megtérültek a budapestiek számára. Számos további beruházás az uniós támogatásoktól függ, ezekről a közeljövőben születik Brüsszelben döntés.

A főpolgármester szólt arról is, hogy meghosszabbítják az 1-es és a 3-as villamos vonalát. Mint elmondta, a Szabadság híd 5,5 milliárd forintból újul meg, karácsony előtt a villamosforgalom elindul, májusban pedig az autósok is birtokba vehetik a hidat. Ez a különbség abból adódik, hogy a híd pesti oldalán további fejlesztések várhatóak.

A jövő év elején indul a Margit híd teljes felújítása, a villamosok és a BKV-buszok, valamint a gyalogosok a munkálatok ideje alatt is közlekedhetnek a hídon. A teljes felújítás több mint 12 milliárd forintba kerül.

Kórház-rekonstrukció

A Népliget 1,5 milliárd forintos rekonstrukciós programjáról az év végén várható döntés – közölte a főpolgármester. Az Uzsoki utcai kórház és a Szent Imre Kórház II. ütemének rekonstrukciói összesen mintegy 6 milliárd forintba kerülnek és a tervek szerint 2010-ben fejeződnek be. A városligeti műjégpálya 4,7 milliárd forintos rekonstrukciója szintén folytatódik, “a műszaki tartalom átdolgozása után”.

Demszky Gábor kitért arra: a 4-es metró valamennyi állomása készül, a pillanatnyi állás szerint 2011-re várható a vonal átadása. A főpolgármester kérdésre válaszolva kijelentette: amennyiben a BKV-nak a kormány megadja a szükséges támogatást, akkor ehhez a fővárosnak is lesz kiegészítése, ami annyit jelent, hogy a 2006-os évi adatok alapján indexálják az összegeket.

Budapesten nincs válság

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy a budapesti színházak látogatóinak száma az idén várhatóan 2,2 millió lesz, ennek a kulturális területnek a támogatására 4 milliárd forintot szánnak.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a jelenlegi pénzügyi válság a fővárost nem érinti súlyosan, mivel további nagyobb hitelek felvételére nem készülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik