Belföld

Honvédelmi kockázattal is járhat a válság

Feltehetően hiába ígérte a honvédségi bérek és a missziókban szolgálók díjazásának jövő évi emelését Szekeres Imre honvédelmi miniszter - írta a keddi Magyar Nemzet.

A lap értesülése szerint a Pénzügyminisztérium új költségvetési terveinek alapján, a gazdasági válság következtében jelentősen módosul a Honvédelmi Minisztérium (HM) költségvetésének hétszázalékos emelésére vonatkozó ígéret.

A szaktárca ezerfős létszámemelésre kért hozzájárulást a parlamenttől a honvédség feladatainak ellátásához – emlékeztet a lap, hozzátéve: új szerződéses katonák állományba vételére nincs sok esély béremelések nélkül.

Az új helyzetben gondot jelenthet a nagy magyar sikerként elkönyvelt C-17-es program pápai teljesítése is. A bázison új egészségügyi központot kell kialakítani, s magyar katonákkal kell megerősíteni a repülőtér őrzés-védelmét, új tűzoltó képességét, ez azonban a HM tájékoztatása szerint nem oldható meg csupán belső átcsoportosítással – olvasható a cikkben, amely azt is megemlíti: a tárca nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem tud 340 főt toborozni ehhez a feladathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik